“Είναι ρεαλιστικό ένα τέτοιο σχέδιο;” αναρωτιέται αναφορικά με το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ο Guardian. 

Σε άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικής σημασίας στοιχείο στην τελευταία συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας: 

Υπό την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, η Αθήνα συμφώνησε να μεταφέρει “πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία” σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνεται, ενώ περαιτέρω γίνεται αναφορά στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤπερί της (μη) βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Στην Ελλάδα, συνδικαλιστικές οργανώσεις με δεσμούς με το κυβερνών κόμμα, έχουν ήδη ορκιστεί να σταματήσουν την πώληση του λιμανιού του Πειραιά, όπου η κινεζική εταιρία Cosco διαχειρίζεται σήμερα τρεις προβλήτες του, επισημαίνει ο Guardian και τονίζει ότι από την άλλη πλευρά, με τη χώρα καταχρεωμένη, ο πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να διασφαλίσει ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θεωρούνται ξεπούλημα.

Ωστόσο, ανεξάρτητοι παρατηρητές φοβούνται ακριβώς αυτό, υπογραμμίζεται στο άρθρο, το οποίο επικαλείται δήλωση του οικονομολόγου Γενς Μπάστιαν ότι  “η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα σημαίνει τώρα ξεπούλημα”.

Ο Γενς Μπάστιαν ήταν ένας από τους υπευθύνους για τις ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, ενός σώματος εμπειρογνωμόνων διαφορετικού από την τρόικα. 

Ο ίδιος εκτιμά ότι ήταν “πολιτικό λάθος” να τεθεί ο στόχος των 50 δισεκ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη από τους Έλληνες πολιτικούς όλου του πολιτικού φάσματος. “Δεν είχαμε ποτέ μια πολιτική πλειοψηφία για να αγκαλιάσει την ιδέα της ιδιωτικοποίησης. “Πώς σκοπεύετε να δημιουργήσετε την πολιτική δυναμική που ήταν απούσα τα τελευταία χρόνια κάτω  από πιο δύσκολες συνθήκες σήμερα;”, διερωτάται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook