Σβήνουν και ξαναγράφουν τα μέτρα λιτότητας στο υπουργείο Οικονομικών, που σκοπεύει να αποσύρει τη διάταξη για την επιστροφή του μπόνους των αποδείξεων που μαζέψαμε πέρυσι, αλλά και να βρει να βρουν άλλους τρόπους και μέτρα για να καλύψει τη «χασούρα» των 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα απέφερε το αναδρομικό χαράτσι για φέτος.

Το υπουργείο Οικονομικών ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» το Σαββατοκύριακο με τους ελεγκτές της Τρόικα, που «θορυβήθηκαν» από τα κυβερνητικά «ήξεις-αφήξεις». Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος είχε και προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο Ρεν.

Ο υπουργός Οικονομικών ομολογεί δημοσίως, με γραπτή του δήλωση, πως τα μέτρα είναι «βαριά» και εν πολλοίς «άδικα» για τους Έλληνες πολίτες, αλλά φέρνει σήμερα στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο, για να ψηφιστεί την Τετάρτη. Την Πέμπτη ψηφίζεται και ο εφαρμοστικός του νόμος, που προβλέπει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ, ελαστικό ωράριο, αυξήσεις εμμέσων φόρων, νέους φόρους για επιτηδευματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, ακόμα και στη γενιά των 700 ευρώ.

Για να το πετύχει, θα έχει πιθανότατα σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του με τους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Αθανασιάδη και Ρομπόπουλο.

Υπό την πίεση της Τρόικας, το Μεσοπρόθεσμο έγινε σκληρότερο και πιο επαχθές, ακόμα και απ\’ όσο αρχικά είχε σχεδιαστεί, για να καλυφθούν τα 6,5 δισ. ευρώ που έλεγε η κυβέρνηση ότι θα εισπράξει, αλλά δεν μπήκαν ποτέ στα κρατικά ταμεία, δηλαδή: 4 δισ. από αποκρατικοποιήσεις και άλλα 2,5 δισ. από μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, που έμειναν \”στο συρτάρι\”.

Με το Μεσοπρόθεσμο, αλλάζουν όλα σε άμεσους και έμμεσους φόρους:

– Μειώνεται το αφορολόγητο και επιβάλλεται φόρος 10% από τα 8.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο. Προκύπτει φόρος 400 ευρώ το χρόνο για τους περισσότερους, που θα αρχίσουν να κρατούνται από τους μισθούς του Ιουλίου κιόλας.

– Θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-5% περί τα 2.000.000 νοικοκυριά που δήλωσαν πέρυσι περισσότερα από 12.000 ευρώ καθαρό εισόδημα.

– Σχεδόν διπλασιάζεται ο ΦΠΑ σε εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, ταβέρνες εστιατόρια, καφετέριες, από 13% σε 23%. Θα ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου.

– Κατά 10% αυξάνονται τα Τέλη Κυκλοφορίας ΙΧ

– Κατά 6 λεπτά το λίτρο θα αυξηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης

Για να έρθει η επόμενη δόση των δανείων και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, έρχονται \”τρελές\” αυξήσεις στα τεκμήρια για ΙΧ, ακίνητα, πισίνες κλπ, 30%-100%.

Μπαίνουν:

– χαράτσι 300-500 ευρώ σε όποιον έχει επαγγελματικό ΑΦΜ

– ΦΑΠ 0,2% σε ακίνητα αξίας 200.000 και άνω

– 1%-3% κράτηση στους μισθούς \”υπέρ ανεργίας\”

– έκτακτη εισφορά σε ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών

Επίσης, περικόπτονται για όλους οι φοροαπαλλαγές για ιατρούς και τόκους στεγαστικών δανείων, ενώ κόβονται κατά 50% οι πάσης φύσεως εκπτώσεις φόρου.

Σκληρά μέτρα και για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:

– καθιερώνεται η «χρυσή εφεδρεία» στο Δημόσιο και όσοι πλεονάζουν θα χάνουν 40% του μισθού τους ή θα απολύονται αν δεν απασχοληθούν αλλού

– περικόπτονται παροχές ανεργίας.

– επιβάλλονται 10ωρο ελαστικό ωράριο εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και συμβάσεις εργασίας με αποδοχές 20% χαμηλότερες για νεοπροσλαμβανόμενο κάτω των 25.

– κόβονται 6% οι συντάξεις ΝΑΤ. Μπαίνει εισφορά τύπου «ΛΑΦΚΑ», από 1ης Αυγούστου σε συνταξιούχους κάτω των 60 με συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ.

– κόβεται 10%-15% το εφάπαξ σε ασφαλισμένους Δημοσίου που αποχώρησαν μετά την 1-1-2010.

Ο εφαρμοστικός νόμος αποτελεί προϋπόθεση και για κάθε μελλοντική διεθνή βοήθεια προς τη χώρα μας.

 

PROTO-THMEA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook