Μετά το στήσιμο του τεραστίων διαστάσεων αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων και τις διεθνείς αντιδράσεις που ακολούθησαν, σειρά έχει η τοποθέτηση… μερικών ακόμη αγαλμάτων αρχαίων Μακεδόνων Βασιλέων που θα \”γεμίσουν\” τις πλατείες της χώρας.

Την ίδια μέρα που τοποθετήθηκε το άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, άλλο ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο στηνόταν στην κεντρική πλατεία της Μπίτολα (Μοναστήρι), σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα στηθεί ακόμη ένα άγαλμα του Φιλίππου στην πλατεία του δήμου Γκαζί Μπαμπά, η οποία ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα των Σκοπίων.

\"\"Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντένκο Μαλέσκι μάλιστα, έσπευσε να επικρίνει εκείνους που υποστηρίζουν ότι η \”βουτιά\” στα αρχαία μακεδονικά αγάλματα \”θα ενισχύσει την ταυτότητα και τη θέση του έθνους και του κράτους\”, όμως θεωρείται από πολλούς.

Οπως είπε, θα συμβεί το αντίθετο, θα αποδυναμώσει την ταυτότητα και τη διεθνή θέση της χώρας, θα επιδεινώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και θα της προσθέσει επιπλέον επιχειρήματα για να μπλοκάρει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Δεν έλειψαν και οι διεθνείς αντιδράσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ πάνω στο θέμα της εγκατάστασης των αγαλμάτων.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι με ενέργειες όπως αυτή η ΠΓΔΜ μπορεί να βρεθεί εκτός του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας, ενώ ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόμας Κάντριμαν κάλεσε τα Σκόπια να αποφύγουν τις προκλητικές σε βάρος της Ελλάδας ενέργειες.

Τοποθετούνται τα αγάλματα βάσει \”σχεδίου\”

H τοποθέτηση του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων ανήκει στα πλαίσια του σχεδίου \”Σκόπια 2014\” που αποσκοπεί να δώσει στο κέντρο των Σκοπίων με κτίρια, μνημεία και αγάλματα την εικόνα μιας αρχαϊκής πόλης.

\"\"Tο σχέδιο αυτό έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση αλλά και από αρκετούς διανοούμενους που αμφισβητούν τόσο την όλη αισθητική του αλλά και το αν τελικά ήταν καλή \”ιδέα\” η τοποθέτηση των αγαλμάτων αυτών σε μια περίοδο που η διεθνής θέση της χώρας είναι σε γενική αναταραχή, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Έθνος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook