Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης,  παραθέτει οδηγίες καθώς και προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης  παθολογικών καταστάσεων, που προκαλούνται από τις  υψηλές θερμοκρασίες. 

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα ανεκτά όρια από τον ανθρώπινο οργανισμό και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως υγρασία, άπνοια κτλ, δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλης βαρύτητας, που μπορεί να καταλήξουν στο σύνδρομο της θερμοπληξίας.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι ο δυνατός πονοκέφαλος, η ατονία, το αίσθημα καταβολής ,  η τάση για λιποθυμία, η πτώση της αρτηριακής πίεσης , η ναυτία, οι εμετοί και  η ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία σώματος, σπασμούς , εμετούς ,διάρροια και απουσία εφίδρωσης. 

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι συνήθως πιο έντονα και πιο συχνά στις καλούμενες  ομάδες υψηλού κινδύνου για τον καύσωνα τα οποία είναι:

–   Όλα τα άτομα άνω των 65 ετών
–  Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κτλ
–    Όλα τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα όπως διουρητικά, ψυχοφάρμακα, ινσουλίνη κτλ

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν θερμοπληξία πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι την διακομιδή τους σε αυτά είναι η εφαρμογή μέτρων ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος με μείωση του ρουχισμού, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και την βουβωνική περιοχή καθώς και εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής :

1.    Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως με την αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών, ανοιχτόχρωμα και ελαφριά ρούχα  καθώς και χρησιμοποίηση καπέλου ή ομπρέλας .
2.    Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις μεσημεριανές ώρες της μέρας ιδιαίτερα σε μέρη που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες με υγρασία 
3.    πρόσληψη άφθονων υγρών  (νερό ή φυσικούς χυμούς)
4.    αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών
5.    Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με περιορισμό των λιπαρών τροφών
6.    Συχνά ντους 
   

Ειδικά  τα βρέφη και παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφριά και ειδικά στα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα ενώ όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα και υγρά όπως νερό ή χυμοί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook