Φύλλο και φτερό κάνουν τις τελευταίες μέρες στις εφορίες του νησιού ειδικοί εφοριακοί απεσταλμένοι από την Αθήνα. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια ελέγχονται με αυστηρότητα.

Μάλιστα οι “ράμπο” αναμένεται σε κάποιες περιπτώσεις να βγάλουν “λαβράκια”.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι εξονυχιστικά θα ψαχτούν και ΜΜΕ.

Όμως δεν θα μείνουν μόνο εκεί.

Οι εντολές είναι ξεκάθαρες. “Σαρώστε τα πάντα σε μαγαζιά και κυρίως στους δρόμους.”

Έτσι λοιπόν αν βγείτε από ένα εμπορικό κατάστημα στο οποίο μόλις αγοράσατε ένα οποιοδήποτε προϊόν ή από  ιατρείο και σας ζητήσουν την απόδειξη ή πληροφορίες για τις ιατρικές υπηρεσίες που λάβατε, μην εκπλαγείτε. Πρέπει να την επιδείξετε αμέσως.

Οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν λάβει εντολή να ζητούν αποδείξεις και από τους πελάτες κατά την έξοδό τους από καταστήματα, ιατρεία, φροντιστήρια και συνεργεία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στην πιο απλή της μορφή -ίσως και την πιο προσοδοφόρα για τους φοροφυγάδες- με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Οι οδηγίες  στα ελεγκτικά κλιμάκια, είναι απολύτως σαφείς. 

«Κάθε συνεργείο όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών  θα ζητά το προβλεπόμενο από το νόμο παραστατικό. Εφόσον διαπιστωθεί ότι εκδόθηκε το προβλεπόμενο παραστατικό, θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω έλεγχο».

Τι συμβαίνει  όταν εντοπιστεί πελάτης χωρίς απόδειξη;  

Η μη έκδοση παραστατικού θα οδηγεί τα μέλη στην επαγγελματική εγκατάσταση.

Θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή  και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης.

 Τα βήματα ελέγχου

Στη συνέχεια θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι, θα αναζητείται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής».

Σε αντιδιαστολή με τους επιτόπιους ελέγχους έξω από καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης για παράδειγμα , σε ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, καφενεία και πιτσαρίες ή γενικά καταστήματα εστίασης και αναψυχής, οι ελεγκτές θα ψάχνουν τις αποδείξεις εντός των χώρων των καταστημάτων.

 Ιατρεία – Συνεργεία

 Για ιατρεία, συνεργεία, εκπαιδευτήρια, γυμναστήρια κλπ από την 1/1/ 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών από όλες τις κατηγορίες υπόχρεων.

Για αυτές τις επαγγελματικές ομάδες λοιπόν, οι οδηγίες που έχουν λάβει οι ελεγκτές είναι «να ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι παραπάνω επαγγελματίες φορολογούμενοι και στη συνέχεια να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από το ν.4308/2014 παραστατικά».

Προσοχή και στον ΦΠΑ 

Η κ. Σαββαΐδου εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή των ελεγκτών και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ορθή απόδοση του ΦΠΑ, ξεψαχνίζοντας τα στοιχεία προκειμένου να εντοπιστούν φαινόμενα μετακύλισης προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για τη διενέργεια μερικού ελέγχου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook