Καζάνι που… κοχλάζει θυμίζει ο αραβικός κόσμος, καθώς στην Αίγυπτο οι διαδηλωτές κρατούν άσβεστο τον πυρσό της επανάστασης, ενώ σήμερα αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στη χώρα έχοντας στο πλευρό τους τον πρώην γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών βάφτηκαν με αίμα -μέχρι στιγμής, επτά είναι οι νεκροί-, ενώ οι αρχές της Αιγύπτου προέβησαν σε 1.200 συλλήψεις, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ο «ιός» της «επανάστασης των γιασεμιών» μεταδόθηκε από την Τυνησία στην Αίγυπτο αλλά και στην Υεμένη όπου χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους με αίτημα την ανατροπή του καθεστώτοςΧθες εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στην πόλη Ισμαηλία στην ανατολική Αίγυπτο. Ενας 22χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο χωριό Σέιχ Ζουαγιέντ. Στις φλόγες παραδόθηκε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σουέζ, έπειτα από ρίψη βομβών μολότοφ από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο πολιτών σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου απήγγειλε την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος» σε 40 διαδηλωτές, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια.

Στο μεταξύ, οι αιγυπτιακές αρχές διέψευσαν αργά χθες το απόγευμα την πληροφορία ότι ο γιος του Αιγύπτιου προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ, έχει φύγει από τη χώρα. Για πολλούς Αιγύπτιους, ο 47χρονος Γκαμάλ Μουμπάρακ, υψηλόβαθμο στέλεχος στο κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, προωθείται να διαδεχτεί τον 82χρονο πατέρα του, όταν ο τελευταίος αφήσει την προεδρία. Και οι δύο πάντως το έχουν διαψεύσει.

Στο χρηματιστήριο της Αιγύπτου, διακόπηκαν οι συναλλαγές έπειτα από τη «βουτιά» του χρηματιστηριακού δείκτη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καθώς η λαϊκή εξέγερση έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας. Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι, εν όψει της σημερινής μαζικής διαδήλωσης, οι οικονομικοί δείκτες δεν θα ανακάμψουν άμεσα.

Το «παρών» στις εξελίξεις δίνει και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, υπέρμαχος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα και πρόσωπο αναφοράς για πολλούς από τους διαδηλωτές που ξεχύνονται καθημερινά στους δρόμους ζητώντας τον τερματισμό της 30ετούς κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μεταβατική περίοδο εάν ο λαός το ζητήσει, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Ο επί δώδεκα χρόνια επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, αναχώρησε χτες αεροπορικώς από τη Βιέννη για να βρεθεί σήμερα στο πλευρό των διαδηλωτών.

«Πηγαίνω πίσω στο Κάιρο και πίσω στους δρόμους γιατί οραματικά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Βγαίνεις έξω με αυτόν τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων και ελπίζεις ότι η κατάσταση δεν θα χειροτερέψει, αλλά μέχρι στιγμής, το καθεστώς δεν φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα», δήλωσε ο βασικός αντίπαλος του Χόσνι Μουμπάρακ σε αμερικανικό δικτυακό τόπο.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook