Ο Νορβηγός ξυλοκόπος Άσπιον Γιέρνες, ο Όσπριο, όπως τον… βάφτισαν οι νέοι χωριανοί του και αποδέχτηκε με ενθουσιασμό το καινούργιο του όνομα, ζει 32 χρόνια στην Κρήτη και τα πιο πολλά από αυτά στο Σπήλι και στο Μιξόρρουμα Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Την περασμένη άνοιξη, λοιπόν, έδωσε σε γνωστούς και φίλους του που τον… ακολουθούν στην τσικουδιά και στο κρασί στην περιοχή, σπόρους κολοκύθας και ιδού το αποτέλεσμα, όπως εμφανίζεται την φωτογραφία!

Η ποικιλία, λέει, ότι προέρχεται από την Αμερική και το προϊόν που παράγει είναι εντυπωσιακό και μπορεί να καλύψει τον… μεζέ μιας ολόκληρης παρέας κατά την κρασοκατάνυξη ή ρακοκατάνυξη!

Οι κατέχοντες, και… τυχεροί, την  μεγάλη κολοκύθα την έκοψαν, λοιπόν, από το περιβόλι, όπου την είχαν φυτέψει, και την μετέφεραν για λόγους… ασφαλείας ή στο σπίτι τους ή στο μαγαζί για τη μελλοντική κατανάλωση.

Στην εικόνα και στην καφετέρια του Αντώνη Παντινάκη στην «Κεφαλοβρύση» του Σπηλίου, η Ειρήνη, μητέρα του καταστηματάρχη, κάθεται χαμογελώντας, δίπλα στο προϊόν και το αγκαλιάζει… προστατεύοντάς το.

Την προηγουμένη, ο σύζυγος της Σταύρος, φοβούμενος κλοπή από τους… αστούς περιβολάρηδες που εμφανίζονται τα καλοκαίρια και για διακοπές αλλά και για τα ζαρζαβατικά των σπιτιών τους, έσπευσε άρον-άρον στο «Λιβάδι» και την φόρτωσε στο φορτηγό αυτοκίνητο του. Υπολόγισε το βάρος της… αμερικάνικης κολοκύθας του Όσπριο ότι υπερβαίνει τα είκοσι κιλά και ως επαγγελματίας μετρ της κουζίνας που είναι, γνωρίζει ότι το προϊόν μπορεί να μαγειρευτεί ποικιλοτρόπως και να δώσει καταπληκτικές γεύσεις! Ο πρώτος που τον πλησίασε, πάντως, και του πρότεινε τρόπους μαγειρέματος ήταν ο συγχωριανός του Γιάννης Λουλούδης ή Τζον Φλάουερ, που αναμένει τη… μεγάλη ώρα για την κατανάλωση.

Φυσικά, δεν θα παραλείψουν να προσκαλέσουν και τον Όσπριο…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook