Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο μισθολόγιο του Δημοσίου, βάσει των απαιτήσεων των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον θα αποδεσμεύεται ο βαθμός από την αύξηση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και έτσι οι όποιες αυξήσεις θα έρχονται με βάση τη μισθολογική ωρίμανση.

Έτσι, θα δημιουργηθούν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, καθώς αναμένεται να παγώσουν όλες οι μισθολογικές ωριμάνσεις ως και το 2022 ή τουλάχιστον ως το 2020, ενώ παράλληλα τα πτυχία θα έχουν καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια της μισθολογικής ωρίμανσης.

Ποιους αφορά το σχέδιο για αύξηση των μισθών

Το νέο σχέδιο προβλέπει αυξήσεις μισθών ανά δύο έτη για τους κατόχους πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Από την άλλη, για τους υπαλλήλους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η μισθολογική ωρίμανση θα έρχεται ανά τρία έτη.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών ασκούν πιέσεις προκειμένου να αυξηθεί το χρονικό όριο για τους πτυχιούχους στα τρία έτη και για τους μη πτυχιούχους ως και στα πέντε έτη, γεγονός που θα σημάνει έμμεσο πάγωμα των αυξήσεων και μικρότερη μισθολογική ανέλιξη.

Η βαθμολογική ανέλιξη του υπαλλήλου δεν θα παίζει κανέναν ρόλο στον μισθό του, όμως θα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να λάβει θέση ευθύνης. 

Σε αυτό το σημείο, οι δανειστές επιμένουν ότι για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών πρέπει να δοθούν κίνητρα έτσι που μεταφράζονται σε μισθολογικές αυξήσεις οι οποίες μάλιστα μπορεί να φτάσουν και το 8%.

Παράλληλα, όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια «κόβονται» τα κίνητρα των υπαλλήλων μαζί με τον μισθό τους, με αποτέλεσμα οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια να φτάσουν έως και το 5%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook