Η πυρηνική μονάδα του Μπουσέρ που κατασκευάστηκε στο Ιράν από τη Ρωσία «τελείωσε» και θα τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Το έργο έχει ολοκληρωθεί, όλα έχουν διευθετηθεί, και θα πρέπει τώρα να ρωτήσουμε τους τεχνικούς πότε θα μπορέσουν να πατήσουν το κουμπί. Εάν αυτό γίνει τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, θα είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις και τις προσδοκίες της Ρωσίας και του Ιράν», είπε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Αν αυτό γίνει ημέρες αργότερα, δεν θα είναι σοβαρό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το έργο έχει ολοκληρωθεί», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας του Μπουσέρ έχει καθυστερήσει πολλές φορές λόγω τεχνικών προβλημάτων. Καμία ακριβής ημερομηνία της σύνδεσής του με το ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράν δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Η μονάδα του Μπουσέρ, σύμβολο της προσχώρησης του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια, εγκαινιάστηκε με φανφάρες, τον Αύγουστο του 2010, μετά από 35 χρόνων μεταστροφές: το έργο που ξεκίνησε από την γερμανική Siemens το 1975, σταμάτησε από την ισλαμική επανάσταση του 1979, και τον πόλεμο κατά του Ιράκ (1980-1988), πριν αναληφθεί η κατασκευή του από τη Ρωσία το 1995.

Διάφορες τεχνικές, οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες στη συνέχεια προκάλεσαν μια δεκαετία καθυστερήσεων από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο προέβλεπε την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου το 1999.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook