Επιτεύχθηκε συμφωνία με την τρόικα για την κάλυψη του κενού στα έσοδα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε μετά την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης για την κατάργηση μέρους του φορομπόνους που εξασφάλιζαν οι φορολογούμενοι από τη συλλογή αποδείξεων.

Όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ.Βενιζέλος, συμφωνήθηκε τα 300 εκατ. ευρώ να καλυφθούν από περαιτέρω περικοπή δαπανών, και το υπόλοιπο ποσό θα προκύψει από την αύξηση των εσόδων, μέσω των μέτρων που έχουν ληφθεί για το 2011.

Η τρόικα δέχθηκε μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση των εσόδων που θα προκύψουν το 2011 από τα μέτρα, εξήγησε ο υπουργός.

Θα δοθούν οι πίνακες του εφαρμοστικού νόμου, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν μετά την αλλαγή αυτή, είπε ο κ. Βενιζέλος, παίρνοντας το λόγο κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-15.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είχε το Σαββατοκύριακο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς η απόφαση του να αποσυρθεί η παράγραφος 6 του άρθρου 29 του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που προέβλεπε πως όσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει επιστροφή φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ λόγω του μέτρου των αποδείξεων πρέπει να επιστρέψουν την διαφορά, προκάλεσε την αντίδραση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν και άνοιξε εκ νέου την διαπραγμάτευση.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ η διαπραγμάτευση βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ το πρωί κυκλοφόρησε ότι η τρύπα των 600 εκατ. ευρώ θα καλυπτόταν ως εξής: 300 εκατ. ευρώ από νέες περικοπές στο σκέλος των δαπανών, όπως και έγινε, ενώ για την κάλυψη των υπολοίπων 300 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση φερόταν να συζητά νέα περαίωση για τις ομάδες που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη επειδή ήταν κάτοχοι ακίνητης περιουσίας 400.000 ευρώ ή μεγάλες επιχειρήσεις. Τελικά το τελευταίο δεν έγινε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook