Τρόφιμα όπως τα αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια παρέχουν τα απαραίτητα έλαια για τη μείωση των φλεγμονών στον οργανισμό, ενώ οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και ο ζωμός από κόκκαλα είναι πλούσια σε ζωτικά, θρεπτικά συστατικά για το «χτίσιμο» υγιών οστών.

Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, που αποτρέπει την άσκηση υπερβολικής πίεσης στις αρθρώσεις.

Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα:

Λιπαρά ψάρια

Ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες και το σκουμπρί. Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών. Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, τα οποία βοηθούν στο «χτίσιμο» μιας υγιούς οστικής μάζας, καθώς επίσης και βιταμίνης D, μαγνησίου και ασβεστίου.

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

Είναι γεμάτα με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Λαχανικά όπως το κέιλ, το σπανάκι και το μπρόκολο πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας σε τακτική βάση για τη βελτίωση της μυοσκελετικής σας υγείας. Δεν περιέχουν απλά μαγνήσιο και ασβέστιο, ζωτικής σημασίας για γερά κόκκαλα, αλλά και βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην προστασία του οργανισμού από κυτοκίνες –μόρια που προωθούν τις φλεγμονές στις αρθρώσεις.

Αβοκάντο

Πλούσιο σε καλά λιπαρά, που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Τα αβοκάντο αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, που βοηθά στη δομή των οστών και τη λειτουργία των μυών. Το βόριο είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο, που περιέχεται στα αβοκάντο. Θεωρείται ότι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αφομοιώνει άλλα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και ο φώσφορος, ενώ έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί επίσης να βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Κουρκούμη

Η κουρκουμίνη –ένωση που περιέχεται στην κουρκούμη- είναι πολύ σημαντική για την υγεία και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Πολλές σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει κλινικά την αξία της κουρκουμίνης στην απάλυνση του πόνου των αρθρώσεων και στην αύξηση της ευελιξίας.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν έναντι της δημιουργίας φλεγμονών στον οργανισμό. Περιέχουν ακόμη ασβέστιο, μαγνήσιο, βόριο και θείο, απαραίτητα για γερά οστά.

Τα αμύγδαλα, καρύδια, οι κολοκυθόσποροι, οι ηλιόσποροι και το σουσάμι αποτελούν όλα εξαιρετικές επιλογές και είναι καλύτερο να τρώγονται ωμά.

Ελαιόλαδο

Η ελαιοκανθάλη, ουσία που περιέχεται στο ελαιόλαδο, βρέθηκε ότι έχει παρόμοιες επιδράσεις όπως κοινά μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη. Αποτρέπει την παραγωγή φλεγμονωδών ενζύμων και μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και τον πόνο.

Ζωμός από οστά

Όταν σιγοβράζονται τα κόκκαλα με λαχανικά απελευθερώνονται σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, νάτριο και κάλιο, τα οποία δεν κάνουν καλό μόνο στις  αρθρώσεις, αλλά στη γενικότερη ευημερία και υγεία του οργανισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook