Περίπου 39,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ξέφυγαν από την φτώχεια και εντάχθηκαν στη μεσαία τάξη, που αποτελεί την κινητήρια οικονομική δύναμη της χώρας, την περίοδο 2003-2011, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γκετούλιο Βάργκας (FGV).

«Οι χρονιές 2010 και 2011 ήταν εξαιρετικά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων δέκα εκατομμύρια άνθρωποι εντάχθηκαν στη μεσαία κοινωνική τάξη», δήλωσε ο Μαρτσέλο Νέρι, καθηγητής του ιδρύματος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον Νέρι «η οικονομική ανάπτυξη και ο περιορισμός των ανισοτήτων», που πέτυχε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα είναι οι βασικοί παράγοντες που επέτρεψαν στους Βραζιλιάνους με τα χαμηλότερα εισοδήματα να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Σύμφωνα με τη μελέτη του FGV, 105 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι--σε έναν πληθυσμό 190 εκατομμυρίων-απαρτίζουν την μεσαία τάξη, με οικογενειακό εισόδημα από 1.200 ως 5.174 ρεάλ (750 ως 3.230 δολάρια).

Στις κατώτερες τάξεις ανήκουν 63 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, ενώ στις ανώτερες 22,5 εκατομμύρια.

Τον Ιούνιο, η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ εγκαινίασε το πρόγραμμα «Βραζιλία χωρίς μιζέρια», συνεχίζοντας την πολιτική του Λούλα, ελπίζοντας πως θα εξαλειφθεί η απόλυτη φτώχεια που πλήττει 16 εκατομμύρια κατοίκους της Βραζιλίας.


newsbomb