Επώδυνα και «ίσως άδικα, χωρίς όμως εναλλακτική» χαρακτηρίζει τα οικονομικά μέτρα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, λέγοντας πως η πορεία της απραξίας ή της άρνησης οδηγεί «σε ανεξέλεγκτες περιπέτειες».

Σχετικά με το εάν η Eurobank θα συμμετέχει στη διαδικασία για το ελληνικό χρέος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ν.Καραμούζης ανέφερε πως «θα ήταν περίεργο να προχωρούν σε επαναγορά οι γαλλικές τράπεζες και εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα», σημειώνοντας πως η τράπεζα θα «σταθμίσει τα δεδομένα».

Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ο Ν.Νανόπουλος ανέφερε πως «τα μέτρα θα είναι επώδυνα, ίσως και άδικα πολλές φορές, όμως η εναλλακτική πορεία της απραξίας ή της άρνησης, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες περιπέτειες και απαξίωση».

Το επόμενο βήμα, μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας «θα πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης» συνέχισε, λέγοντας πως για την ευόδωση ενός τέτοιου δύσκολου σχεδίου «θα ήταν εξαιρετικά σημαντική η διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Η εικόνα μιας χώρας που συστρατεύεται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ενισχύει τη διαπραγματευτική μας δύναμη και αξιοπιστία, και αποτελεί την πιο σοβαρή απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν, προεξοφλώντας την αποτυχία μας».

«Πιστεύουμε ότι τελικά, και η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα αντιλαμβάνονται το μέγεθος του διακυβεύματος, και με αίσθημα ευθύνης θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας τη μοναδική διέξοδο για την χώρα» πρόσθεσε ο κ.Νανόπουλος.

Συγχωνεύσεις και επαναγορά ελληνικών ομολόγων

Σχετικά με τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα, ο Ν.Νανόπουλος σχολίασε ότι «η μεγαλύτερη συγκέντρωση στο τραπεζικό σύστημα, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με βάση σωστό σχεδιασμό και εκτέλεση, θα μπορούσε πράγματι να πετύχει σημαντικές συνέργειες και να είναι επωφελής για τους μετόχους, τους πελάτες και την οικονομία ευρύτερα».

Πρόκειται όμως, συνέχισε, μια διαδικασία που «ασφαλώς ενέχει κινδύνους και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποφασίζεται "ελαφρά τη καρδία" και με κάθε κόστος».

Η Eurobank παρακολουθεί τις εξελίξεις και αξιολογεί πολύ προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα, πρόσθεσε, λέγοντας πως «δεν θα πρέπει όμως να μετακινηθούμε από τις βασικές στρατηγικές και επιχειρησιακές μας προτεραιότητες με γνώμονα πάντα το συμφέρον των μετόχων και τις προοπτικές του οργανισμού μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Νικόλαος Καραμούζης είπε ότι η Eurobank έχει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 6,7 δις.ευρώ.

Ερωτηθείς εάν η Eurobank θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα εθελοντικής επαναγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ.Καραμούζης είπε: «Θα σταθμίσουμε τα δεδομένα. Θα ήταν όμως πολύ περίεργο να βγαίνουν γαλλικές τράπεζες και να δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε εθελοντική επαναγορά και εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα».

Μέχρι το Ιούνιο του 2014 λήγουν ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ ανέφερε, λέγοντας πως «αυτό είναι το μέγιστο ποσό των ομολόγων που σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε επαναγορά», διευκρινίζοντας ότι τις σχετικές αποφάσεις θα τις λάβει το ΔΣ όταν έρθει η ώρα.

In.gr