Διαχειριζόμαστε περίοδο με μοναδικά ιστορικά χαρακτηριστικά και απαιτούνται άλλοι πολιτικοί χειρισμοί τόνισε ο υπουργός Οικονομικών παίρνοντας το λόγο μετά τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ.Σαμαρά τον οποίο επέπληξε για «εντυπωσιακά συμβατικό λόγο», οικοδομημένο στην παραδοσιακή ξεπερασμένη αντίληψη ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση και καλλιεργεί προσδοκίες ότι όλες τις λύσεις θα τις δώσει η Αντιπολίτευση εάν και όταν ανέβει στην εξουσία.

Τις κρίσιμες τούτες ώρες απαιτείται εθνική συστράτευση και επιστράτευση τόνισε ο κ. Βενιζέλος, και επανέλαβε την πρόταση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για συνεργασία σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας και κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα ενός νέου φορολογικού συστήματος.

Την επόμενη εβδομάδα θα οριστεί η αρμόδια Επιτροπή για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος, είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι αν οι προτάσεις της γίνουν αποδεκτές από την τρόικα ως δημοσιονομικά ουδέτερες, η εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι άμεση.

«Ελάτε με πρόσωπα και ιδέες να συμβάλετε στην προσπάθεια αυτή» παρακίνησε την Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να του υποδείξει πρόσωπα για το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, τα οποία θα επιφορτιστούν με το δύσκολο έργο της καλύτερης δυνατής και συμφέρουσας για το δημόσιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του.

Επίθεση στη ΝΔ για ανώδυνη κριτική

Βεβαίως ο λόγος του κ. Βενιζέλου δεν ήταν μόνο «ενωτικός» και κατευναστικός. Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την πολιτική στάση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να κατακρίνει τις προτάσεις της για την οικονομική πολιτική.

Καταρχάς κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για «ανεδαφικές παραδοχές» όταν μιλάει για την οικονομία.

Θεωρείται ότι η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά αυτεξούσια και κύρια του προϋπολογισμού της είπε ο κ. Βενιζέλος για να τονίσει ότι αυτό δεν ισχύει. Αντίθετα, τόνισε με έμφαση σε άλλο σημείο, η Ελλάδα είναι εξαρτημένοι από τα δάνεια που χορηγούν οι εταίροι.

Ανεβάζοντας μάλιστα του τόνους, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ, ο υπουργός είπε: «Υπαρχει κανείς που πιστεύει ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μια άλλη πολιτική» με πιο έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και περισσότερο ευαίσθητη κοινωνικά και δεν το κάνουμε;».

Διευκρίνιζοντας ότι δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που θα μπορούσε να εφαρμόσει πιο ευχάριστες και δίκαιες πολιτικές και δεν θα το έκανε, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ακριβώς για αυτή την αλλαγή πολιτικής και την ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης «αγωνιζόμαστε τώρα».

Ήδη έχει διαμορφωθεί η βάση για ένα μνημόνιο ανάπτυξης με τη συμμετοχή των εταίρων, είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι στη διαπράγματευση για το β\’ πακέτο στήριξης η ανάπτυξη θα παίξει πρωταρχικό ρόλο, μέσω της επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, εξασφάλισης και κινητοποιήσης διεθνών και εθνικών πόρων.

Όμως, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει «δημοσιονομικά να υπάρχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος επαναφέροντας ουσιαστικά το θέμα της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.

Είμαστε πιο μακριά από την χρεοκοπία από ότι ήμασταν πέρυσι, είπε ο υπουργός απαντώντας στο επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ ότι και πέρυσι για τη ψήφιση του μνημονίου το ίδιο δίλημμα έθετε η κυβέρνηση «μνημόνιο ή χρεοκοπία», το οποίο τώρα μετεξελίχθηκε σε «μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία».

Το δίλημμα δεν είναι το ίδιο, είπε ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας «εάν η Ελλάδα κάνει στοιχειώδη πράγματα» όπως είναι -εξήγησε- η ανάκτηση της αξιοπιστίας και η επίτευξη συναίνεσης.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την άποψή του ότι την άρνηση της ΝΔ για συναίνεση στα βασικά και κρίσιμα ζητήματα, την πληρώνει η ελληνική οικονομία και κατ\’ επέκταση ο Έλληνας πολίτης.

Είστε «απών από την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας» είπε ο κ. Βενιζέλος στον πρόεδρο της ΝΔ, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι «κρατάει αποστάσεις ασφαλείας, με βάση το κομματικό συμφέρον του».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για ανακούφιση της ΝΔ όταν αποφασίστηκε ότι για την ψήφιση του μνημονίου δεν θα χρειαζόταν 180 ψήφοι, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση γνωρίζει και η ίδια ότι δεν θα είχε εναλλακτική λύση από την ψήφιση του μνημονίου, το οποίο αργότερα πολέμησε.

Ο κ. Βενιζέλος επανάλαβε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «ασύμμετρη πολιτική και οικονομική πολιτική», μίλησε για τη σημασία των συσχετισμών δυνάμεων σε κάθε χώρα-μέλος της Ευρώπης, στην Κομισιόν, στα όργανα της ΕΕ, τις οποίες η Ελλάδα υποχρεούται -όπως είπε- να λάβει υπόψη.

«Διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα κράτη-μέλη και τις λεπτές -σε πολλές περιπτώσεις- ισορροπίες στο εσωτερικό τους και στα κοινοβούλια τους, αλλά και τις αγορές που ως γνωστόν λειτουργούν με έναν «απόλυτα κυνικό τρόπο».

Μάλιστα απευθυνόμενος σε άλλο σημείο στην ΝΔ αναρωτήθηκε: τι θα έκανε αν ήταν κυβέρνηση στην παρούσα φάση και η τρόικα ζητούσε τέτοια μέτρα; Θα διέκοπτε κάθε συζήτηση; θα διακινδύνευε την 5η δόση; Θα αρνιόταν το νέο δάνειο;

«Έχετε υποχρέωση κύριε Σαμαρά να εξηγήσετε τι θα κάνατε» τόνισε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει ότι και οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Ζάππειο ΙΙ πρέπει να αξιολογηθούν ως κυβερνητική πρόταση και να κριθεί από εταίρους και δανειστές.

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι επιλέγει σε αυτές τις δύσκολες ώρες να εστιάσει σε όσα συμφωνούν με τη ΝΔ.

Ευχαρίστησε τη ΝΔ για άλλη μια φορά γιατί συμφώνησε στο διαδικαστικό πλαίσιο ψήφισης του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. «Μπορώ να πάω στις 3 Ιουλίου στο Eurogroup και να επικαλεστώ την ψήφιση των νόμων που οι εταίροι θεωρούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της 5ης δόσης» είπε.

Τέλος, σε μια πολύ προσεκτική και τεχνηέντως καλυμένη επίθεση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τον χαροποιεί το γεγονός ότι η ΝΔ φαίνεται να αποδέχεται απολύτως τη λογική της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να υποβάλλονται όλες οι προτάσεις σε αυτή και να υπόκεινται στην κρίση και την έγκρισή της.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook