«Μαύρη τρύπα» 37 δισ. ευρώ εμφανίζει το ελληνικό πρόγραμμα για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, υπολογίζει το Privatisation Barometer, ‘ένα ινστιτούτο με έδρα το Μιλάνο που χρηματοδοτείται από τις Fondazione Eni Enrico Mattei και KPMG. 

Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στους Financial Times, περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου αξίας μόλις 13 δισ. ευρώ είναι αυτή τη στιγμή έτοιμα προς πώληση. 

Μοναδική λύση που έχει η Ελλάδα είναι να βγάλει στο σφυρί κομμάτια γης υψηλής ποιότητας αλλά και πολιτιστικά μνημεία της, αναφέρει η μελέτη. 

Στα 13 δισ. ευρώ των εσόδων που μπορεί να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο περιλαμβάνονται 6,6 δισ. ευρώ από τη ρευστοποίηση συμμετοχών σε 15 εισηγμένες εταιρείες και ένας –όπως χαρακτηρίζεται- αισιόδοξος στόχος για έσοδα 7 δισ. ευρώ από την πώληση 70 μη εισηγμένων εταιρειών. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια πόσο αξίζουν αυτές οι εταιρείες, επισημαίνει το Privatisation Barometer. 

«Σε αυτή τη φάση, κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά πόσο αξίζει η Ελλάδα ΑΕ, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι θα υπολείπεται (του στόχου)», δηλώνει ο Bernardo Bortolotti, συντάκτης της ανάλυσης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

isotimia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook