Σε γκαλερί με γκράφιτι έχουν μετατραπεί οι φυλακές νέων στην Αυλώνα, καθώς το Γυμνάσιο και το Λύκειο του σωφρονιστικού καταστήματος, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών, έκαναν εικαστικές παρεμβάσεις στους άχρωμους τοίχους στον προαύλιο χώρο της φυλακής.

Το φετινό προαιρετικό πολιτιστικό πρόγραμμα είχε θέμα «Ζωγραφική Τοίχου» και ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γ. Χαρβαλιάς αγκάλιασε με ενθουσιασμό την ιδέα του διευθυντή του Γυμνασίου και Λυκείου Πέτρου Δαμιανού, συμβάλλοντας στην προετοιμασία του προγράμματος με τη συμμετοχή φοιτητών της Σχολής.

Τη διοργάνωση και επιμέλεια του προγράμματος ανέλαβαν από κοινού ο διευθυντής του σχολείου και ο επίκουρος καθηγητής Γιάννης Σκαλτσάς.

Με την αρωγή του ειδικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνου Σκανδάμη, και του γενικού γραμματέα Νέας Γενιάς Γιάννου Λιβανού καθώς και την ενεργό δράση 23 νέων φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, οι τοίχοι του καταστήματος γέμισαν γκράφιτι, δίνοντας μια εντελώς διαφορική εικόνα στους γκρίζους τοίχους.

Στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων του Αυλώνα «φιλοξενούνται» περίπου 380 ανήλικοι και νέοι κρατούμενοι, οι οποίοι, ύστερα από παρότρυνση του σχολείου, καθώς και του διευθυντή των φυλακών Παύλου Δουλάμη κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο εν λόγω προαιρετικό πολιτιστικό πρόγραμμα, με σκοπό μέσα από τη ζωγραφική να αναβαθμίσουν οι ίδιοι τον χώρο τους.

Το πρόγραμμα έγινε δεκτό από τους μαθητές-κρατούμενους και προσέλκυσε το ενδιαφέρον τους, αφού είναι μια ευκαιρία για αυτούς να αναδείξουν το ταλέντο τους, να εκφραστούν ελεύθερα, να γεμίσουν δημιουργικά τον χρόνο τους και να δώσουν χρώμα και ζωή στον χώρο της φυλακής. Έτσι περίπου 1.000 τ.μ. τοίχου καλύφθηκαν από πρωτότυπα γκράφιτι.

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλαν ουσιαστικά η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook