Η πολιτιστική δράση στην Τύλισσο συνεχίζεται την Κυριακή 3 Ιουλίου , αμέσως μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία με μια εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής σε έναν πολύ σημαντικό και γενναίο Τυλισσανό Οπλαρχηγό , τον Παναγιώτη Ζερβουδάκη.

<< Ο Παναγιώτης Ζερβουδάκης ή Πάνος ή Παναής Ζερβουδάκης γεννήθηκε στην Τύλισσο το 1790 κι από νεαρή ηλικία άρχισε τη δράση του κατά των τυράννων. Η δράση του όμως αυτή έγινε νωρίς γνωστή στις τουρκικές Αρχές, που άρχισαν να τον διώκουν, γι’αυτό αναγκάσθηκε να εκπατριστεί στο Κουσάντασι της Μικρασίας (Νέα Έφεσο), όπου και ασκούσε το επάγγελμα του εμπόρου. Όταν ξέσπασε ο μεγάλος ξεσηκωμός στην Κρήτη, διαπεραιώθηκε με άλλους Κρητικούς και μη στην απέναντι Σάμο, όπου έλαβε μέρος στην απόκρουση των Τούρκων, τον Ιούλιο του 1821, οι οποίοι προσπάθησαν να καταπνίξουν την επανάσταση στο νησί αυτό. Από εκεί, με όλους τους άλλους, ήλθε και αποβιβάσθηκε στο Λουτρό Σφακίων και αμέσως άρχισε την καταπληκτική επαναστατική του δράση, μοναδική σε ένταση, ποσότητα και ποιότητα.

Έλαβε μέρος σ’όλες τις μάχες που έγιναν στη δυτική Κρήτη μέχρι τα μέσα του 1822, όπως στη μάχη του Βαρύπετρου, το Δεκέμβρη του 1821, της Φορτέτζας Ρεθύμνης, στις 14-4-1822 και η πορεία του συνεχίστηκε με την ίδια ένταση και πίστη…
Το 1825 κατέβηκε ξανά στην Κρήτη και διορίσθηκε μέλος της Τριμελούς Επιτροπής, που διηύθυνε τον αγώνα και αργότερα του πενταμελούς “Στραταρχείου της Κρήτης….Ο Γιάννης Χριστάκης λέει σχετικά:

<<Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον άνδρα ως τον Μάρκο Μπότσαρη της άλλης Ελλάδας, γιατί, όπως λέει ο Β. Ψιλάκης, ήταν “έμφρονας” και όπως τον χαρακτηρίζει ο Χουρμούζιος αγαθός στρατηγός>>. Πέθανε το 1848 στην Πρόνοια Ναυπλίας φτωχός, με το βαθμό του υποστράτηγου.>>

Στη μνήμη του θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει ομιλία για τη ζωή του και τους αγώνες του από τον Μανώλη Αστυρακάκη Φιλόλογο.

Στις 20:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα γίνει η παρουσίαση βιβλίου της Μαρίτας Μυρωνάκη <<ΟΙ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ>> και θα ακολουθήσει ανοιχτός διάλογος με θέμα: <<η θετική στάση ζωής- ο μεγάλος μας σύμμαχος!>> Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δημοτικού Σχολείου Τυλίσσου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook