Ιστορικές στιγμές ζει η Αίγυπτος, που δονείται από τεράστιες διαδηλώσεις, κατά του καθεστώτος, συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας και ταραχές, για τέταρτη ημέρα. Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους οκτώ, δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν γίνει πάνω από 1.000 συλλήψεις.

Τεράστιες διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ενώ έδωσε νωρίτερα εντολή να κατέβουν τανκς στους δρόμους του Καΐρου και του Σουέζ.
Περίπου 870 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο Κάιρο. Ορισμένοι από τους τραυματίες έχουν χτυπηθεί από σφαίρες και η κατάστασή τους θεωρείται σοβαρή.

Οι 450 από τους τραυματίες δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου και μόνο 420 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία. Από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί και αστυνομικοί, όμως παραμένει αδιευκρίνιστο το πόσοι.

Το απόγευμα της Παρασκευής, πυροβολισμοί ακούγονταν στους δρόμους του κεντρικού Καΐρου, αφότου τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας. Συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν κοντά στο κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές παρέμεναν στην περιοχή, από την οποία υψώνεται πυκνός καπνός.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι διαδηλωτές πυρπολούσαν αστυνομικά τμήματα και γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Στους οκτώ έφτασε ο αριθμός των νεκρών στις ταραχές μετά και το θάνατο ενός 30χρονου στο Σουέζ. Νεαροί μετέφεραν το νεκρό σώμα του διαδηλωτή, μέσα από τους δρόμους της πόλης. \”Σκότωσαν τον αδελφό μου\”, φώναξε ένας από τους διαδηλωτές. Όπως είπαν ο νεκρός είναι ο 30χρονος Χαμάντα Λαμπίμπ και ήταν οδηγός.Ο θάνατος του προκλήθηκε από σφαίρα.

Σε κατ\’ οίκον περιορισμό ο Ελ Μπαραντέι

Σε κατ\’ οίκον περιορισμό τέθηκε μετά τη συμμετοχή του σε διαδήλωση ο αιγύπτιος πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Το Aljazeera είχε μεταδώσει ότι ο διπλωμάτης που εμφανίζεται ως ένας άνθρωπος ικανός να ηγηθεί του κινήματος κατά Μουμπάρακ, κρατείτο σε τζαμί για να μην συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook