Την πλήρη ικανοποίηση τους για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή έσπευσαν να εκφράσουν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ.

Για «πραγματικά καλή είδηση» μιλά η καγκελάριος της Γερμανίας, Α.Μέρκελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζέιμπερτ.

Στην Ευρώπη επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες μεγάλη νευρικότητα και σύγχυση ως προς την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην Ελλάδα ενδεικτικός της οποίας ήταν ο πόλεμος δηλώσεων ως προς το αν υπάρχει ή όχι «σχέδιο Β» για την αποφυγή της άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας σε περίπτωση απόρριψης του προγράμματος.

Μάλιστα εμμένοντας στην άποψη που εξέφρασαν ότι «σχέδιο Β» για την Ελλάδα δεν υπάρχει, Ρομπάι και Μπαρόζο στην κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι με τη σημερινή έγκριση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος από την ελληνική Βουλή, η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τόνωση της ανάπτυξης.

Παράλληλα έκανε ένα καθοριστικό βήμα πίσω, από το εξαιρετικά σοβαρό σενάριο της χρεοκοπίας.

«Αυτή ήταν μια ψήφος εθνικής υπευθυνότητας», υπογραμμίζουν οι κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο.

Χαράχτηκε ο δρόμος της δημοσιονομικής πειθαρχίας που η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, είπαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι το βλέμμα τώρα στρέφεται στην επίσης απαραίτητη ψήφιση του κρίσιμου εφαρμοστικού νόμου.

«Μια δεύτερη θετική ψήφος θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα» τονίζουν οι κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο.

Αυτή η ψήφος θα επιτρέψει επίσης να προχωρήσουν τάχιστα οι προετοιμασίες για ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας, που θα συμβάλει στο να πάει μπροστά η χώρα και να αποκατασταθεί η ελπίδα για τον ελληνικό λαό, προσθέτουν.

Άνοιξε ο δρόμος ώστε η ΕΕ να μπορεί να ανταποκριθεί και να συνεισφέρει στη στήριξη της Ελλάδας, φρόντισε να προσθέσει και ο Γ.Μπούζεκ, που εκτίμησε ότι μέσω του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της, ώστε να επανέλθει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, τώρα «είναι κοινό μας καθήκον ως Ευρωπαίοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Το ελληνικό κοινοβούλιο έδειξε υπευθυνότητα και τώρα είναι ευθύνη της ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό».

«Δεν βοηθούμε μόνο την Ελλάδα αλλά βελτιώνουμε τη σταθερότητα συνολικά του οικονομικού τομέα» προσθέτει ο κ. Μπούζεκ.

Τα επόμενα χρόνια, αυτή η ψηφοφορία μπορεί να εκληφθεί ως σημείο καμπή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, υπογραμμίζει ακόμη ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Δεν ήταν μια εύκολη επιλογή και χαιρετίζω το κουράγιο όσων υπερψήφισαν το σκληρό αυτό πακέτο μεταρρυθμίσεων, καταλήγει ο Γ.Μπούζεκ, ο οποίος εκφράζει ελπίδα για υπερψήφιση αύριο και του εφαρμοστικού νόμου.

Ως το «πρώτο δείγμα αξιοπιστίας» ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή, εκτίμησε την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους ξένων ΜΜΕ που τον «πολιόρκησαν» την ώρα που αποχωρούσε από τη Βουλή, μετά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου, τόνισε:

«Έγινε ένα σημαντικό βήμα. Αύριο θα γίνει και το δεύτερο βήμα (σ.σ.: με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου), για να πάω την Κυριακή στο Εurogroup, με ισχυρά δείγματα αξιοπιστίας της χώρας».

Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε να επαναλάβει και την έκκληση για πολιτική συναίνεση στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στην κοινοβουλετική στάση των υπερψηφισάντων το πρόγραμμα λιτότητας, στο πλαίσιο της ομιλίας της σε μια συνάντηση για το κανονιστικό πλαίσιο στην οικονομία, στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ την χαρακτήρισε «γενναία, όσο και αναγκαία».

«Βρίσκω ότι είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν στηρίζει αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» πρόσθεσε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος τους Ευρωκοινοβουλίου Γ.Μπούζεκ, προειδοποίησε όσους συμβουλεύουν να γίνει αποδεκτή η χρεοκοπία της Ελλάδας:

«Ορισμένοι ειδικοί ζητούν ξεκάθαρα την πτώχευση της Ελλάδας. Τους ρωτώ όμως: μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτή θα περιοριστεί στην Ελλάδα; Όταν η Lehman Brothers χρεοκόπησε, η γερμανική οικονομία υποχώρησε κατά 5%, αντιμετώπισε δηλαδή τη μεγαλύτερη ύφεση από τον πόλεμο και μετά. Το να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της ίδιας αλλά προς το συμφέρον όλου του κόσμου».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook