Πολλά ερωτηματικά γεννάει το πολεμικό υλικό που έχει βρεθεί μέχρι τώρα στο φορτηγό πλοίο Haddat 1, αφού σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έχουν βρεθεί σχεδόν 500.000 σφαίρες, καθώς και 5.000 κυνηγητικές καραμπίνες και αστυνομικού τύπου.

Όπως πρώτο μετέδωσε το Flashnews.gr, το πλοίο που εντόπισαν οι Λιμενικές Αρχές φάνηκε ότι είχε πορεία προς το Λιμάνι Μισράτα της Λιβύης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί προπύργιο Τζιχαντιστών.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται, η Κρήτη να αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό για το πλοίο, όπου θα ξεφόρτωνε μέρος ή όλο το “εμπόρευμά” του.

Αυτό προκύπτει από ένα απλό συλλογισμό: Οι σφαίρες που βρέθηκαν είναι 9mm, που θεωρητικά είναι άχρηστες για τον πόλεμο των Τζιχαντιστών που διεξάγεται με όπλα στρατιωτικού τύπου μεγάλης εμβέλειας (καλασνικοφ, M16 κλπ) που χρησιμοποιούν διαμετρήματα 7,62mm και 5,56mm αντίστοιχα. 

τζιχαντιστές κρατούν καλάσνικοφ

Το διαμέτρημα των 9 χιλιοστών χρησιμοποιείται από μικρής εμβέλειας όπλα, όπως τα υποπολυβόλα ΜP5 που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ, ενώ χρησιμοποιούνται και στα πολύ δημοφιλή πιστόλια στην Κρήτη, τα λεγόμενα εννιάρια. 

Επίσης ερωτηματικά προκαλεί και η παρουσία των κυνηγετικών αλλά κυρίως η παρουσία σε καραμπίνες αστυνομικού τύπου, οι οποίες χρησιμοποιούν φυσίγγια, είναι μικρής εμβέλειας και κατάλληλες για αστυνομικές επιχειρήσεις σε κλειστούς χώρους, ενώ όμως προκαλούν πολύ καλό θόρυβο, ιδανικό για ένα κρητικό γλέντι. 

Η μεγάλη ακτογραμμή και η αδυναμία επιτήρησης της περιοχής και οι μαρτυρίες ψαράδων

Με  δεδομένο το γεγονός ότι η νότια ακτογραμμή του νησιού είναι πάνω από 130 ναυτικά μίλια (περίπου 234χλμ), με αρκετές εκατοντάδες απομονωμένους κολπίσκους και απόμερες παραλίες, το ότι δεν υπάρχουν αρκετά σκάφη του Λιμενικού να καλύψουν όλη αυτή την ακτογραμμή, αλλά και αυτά που υπάρχουν από όσο γνωρίζουμε, δεν εκτελούν περιπολίες για οικονομία καυσίμων, παρόλλο που τα Στελέχη του Λ.Σ. έχουν διάθεση για έρευνες.

Κάλλιστα θα μπορούσε να στηριχθεί η υπόθεση ότι το φορτίο, ή μέρος αυτού είχε προορισμό το νησί μας, όπου η παράνομη οπλοκατοχή αλλά το σπορ με τις μπαλωθιές είναι τόσο διαδεδομένα. 

Είναι αρκετά τα παραδείγματα του παρελθόντος με τσιγαράδικα που έδεσαν σε μικρούς κολπίσκους και για τυχαίους λόγους εντοπίστηκαν από τις αρχές, όπως αυτό που είχε εντοπιστεί το 2012 στα Νότια σύνορα Χανίων – Ρεθύμνου, που δείχνουν πως υπάρχει τρομερή αδυναμία φύλαξης. 

Ενώ υπάρχουν και μερικές μαρτυρίες ψαράδων στα νότια του νησιού για περίεργα πλοία φαντάσματα, που προσεγγίζουν νύχτα και με σβηστά τα φώτα τις ακτές μας, με άγνωστες τις παραπέρα ενέργειες τους. 

το πλοίο με τα παράνομα τσιγάρα του 2012

Καμία πολιτική βούληση για την παράνομη οπλοχρησία

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε σχεδόν καμία πολιτική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί το θέμα της παράνομης οπλοχρησίας, που έχει προκαλέσει εκατοντάδες τραυματισμούς και θανάτους στο νησί μας. 

Η μόνη παρέμβαση που έγινε τα τελευταία χρόνια, ήρθε από τους τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων τον περασμένο Απρίλιο, η οποία όπως φάνηκε ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αφού από τότε δεν έγινε ανάληψη καμίας πρωτοβουλίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντίθετα, λίγο καιρό αργότερα, όταν ένας εκ των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε σε φωτογραφίες σε διάφορα δημοσιεύματα, να κρατάει όπλο και πιθανόν να ρίχνει άσκοπους πυροβολισμούς, αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για φαρισαϊσμό.

Το κεντρικό κράτος και οι Λιμενικές Αρχές, πρέπει να κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους στο Λιβυκό Πέλαγος, καθότι μπορεί να θεωρούν ότι η απόσταση από την ξηρά της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι μεγάλη, ωστόσο με ένα μικρό πλοιάριο ή ένα μεγάλο ταχύπλοο, οι αποστάσεις αυτές εκμηδενίζονται και μπορεί ο καθένας να μεταφέρει οτιδήποτε παράνομο προς το νησί μας. Και επειδή είναι πολλές οι ενδείξεις ότι η Κρήτη έχει γίνει ενδιάμεσος σταθμός για παράνομα «προϊόντα», το κράτος πρέπει να δράσει άμεσα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook