Το δρόμο της συστράτευσης και της κοινής ευθύνης προέκρινε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή εμφανίστηκε βέβαιος ότι την Κυριακή η χώρα μας προσέρχεται στο Eurogroup της Κυριακής ισχυρότερη μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου.

Παρ' όλα αυτά, όμως, ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι, παρά τις δηλώσεις των εταίρων μας για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, τα πράγματα εξακολουθούν να μην είναι εύκολα, διότι πρέπει να έχουμε σαφή μηνύματα για τη συμμετοχή τους στη διαχείριση του χρέους και επιπλέον πρέπει να ξεπεράσουμε και εμπόδια που υψώνουν χώρες όπως η Φινλανδία που αξιώνουν την παροχή εγγυήσεων για τη συμμετοχή τους.

Ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, αν και δήλωσε βέβαιος ότι «στο τέλος θα επικρατήσει η αίσθηση του καθήκοντος» και ότι τα κόμματα «θα συναντηθούν στο δρόμο της συστράτευσης και της κοινής ευθύνης», επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του.

«Σήμερα ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε στη Βουλή με πολύ μεγάλη άνεση και αυτοπεποίθηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χθες ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο και η χώρα υπάρχει σήμερα δημοσιονομικά, είναι αξιόπιστη και μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση τη σκληρή διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας μας», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε και τον πρόεδρο και τους βουλευτές της ΝΔ να αναλογιστούν «τί θα έλεγαν σήμερα αν είχε καταψηφιστεί χθες το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα»:

«Τι θα έλεγε σήμερα ο κ. Σαμαράς αν είχε απορριφθεί το μεσοπρόθεσμο. Τί θα έλεγε στον ελληνικό λαό; Τί θα έλεγε στους καταθέτες, στις τράπεζες; Τί θα έλεγε στους ανέργους; Τί θα έλεγε στην Ευρώπη; Στους εταίρους μας; Ποιος θα καλούσε σήμερα τον πρόεδρο της ΝΔ; Ποιος θα τον δεχόταν; Τι θα του έλεγε;»

Σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις του κ. Σαμαρά ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να «περάσει» από τη Βουλή το νέο Μνημόνιο με 180 ψήφους τότε θα πάμε σε εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών τον κατηγόρησε ότι στην ουσία ζητάει από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μόνη της, να μην τολμήσει να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία για τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά να την ψηφίσει μόνη της για να εξακολουθήσει να κυβερνά.

«Η ΝΔ φοβάται τη διακυβέρνηση της χώρας και ο κ. Σαμαράς θέλει να συγκεντρώνει πολιτικό κεφάλαιο στις δημοσκοπήσεις», είπε, χαρακτηρίζοντας «υπονομευτική» για το κύρος του πολιτικού συστήματος τη φράση του προέδρου της ΝΔ, ότι αποδέχθηκε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας παρότι είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Αναφορικά με την κριτική που διατυπώνεται απέναντι στα σκληρά φορολογικά μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «εκβιάζει την κοινή λογική» όταν επιχειρεί να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα που θέλει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, την ώρα που η ΝΔ είναι οπαδός της μειωμένης φορολογίας.

«Έπρεπε να φέρουμε ένα σωστικό πρόγραμμα. Δεν καταλαβαίνει ο κ. Σαμαράς ότι τα μέτρα βραδύτερης απόδοσης δεν θα μας λύσουν το άμεσο πρόβλημα της ταμιακής επιβίωσης», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Θα λέγαμε όχι αν μας δινόταν η δυνατότητα για πιο βραδεία και σταδιακή προσαρμογή; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι είμαστε οπαδοί της ύφεσης; Προφανώς και θέλουμε μέτρα ανάτασης και κοινωνικής συνοχής αλλά όταν είσαι δανειζόμενος πρέπει να κινηθείς στα πολύ στενά περιθώρια ενός συσχετισμού δυνάμεων που δεν είναι μόνο πολιτικός δυστυχώς, αλλά είναι και οικονομικός».

in.gr