Δέσμη μέτρων λιτότητας 47 δισ. ευρώ, με ορίζοντα το 2014, ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση, με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας και την «προστασία» της Ρώμης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, από την κρίση αξιοπιστίας στην Ευρωζώνη.

Το προσχέδιο του πακέτου προβλέπει μειώσεις στους προϋπολογισμούς βασικών υπουργείων και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι αρκέστηκαν στο να περιγράψουν σε αδρές μόνο γραμμές τα μέτρα, με τον δεύτερο να τονίζει πως το πακέτο «είναι αρκετά ισοσκελισμένο μεταξύ της μείωσης δαπανών και υψηλότερων εσόδων».

Τα μέτρα λιτότητας, που ενισχύουν τις δυσκολίες του Ιταλού πρωθυπουργού με τη Λέγκα του Βορρά, πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο εντός 60 ημερών, σημειώνει το Reuters.

Μέχρι στιγμής, η Ιταλία -η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- δεν έχει νιώσει την πίεση των αγορών αλλά η θέση της θεωρείται επισφαλής, καθώς το χρέος της αντιστοιχεί περίπου στο 120% του ΑΕΠ της και την χρόνια αδύναμη ανάπτυξή της.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook