Η ατμομηχανή της οικονομίας, δηλαδή η κτηματαγορά θα είναι στο… σταθμό για τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της εξαμηνιαίας έρευνας για την αγορά ακινήτων που συντάσσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό την επίβλεψη του καθηγητή Επ. Πανά.

Η έρευνα που βασίζεται στις εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς αποτυπώνει την απαισιοδοξία, τόσο για την οικονομία όσο και για τα ακίνητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 92,6% των ειδικών εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από 1 έως 3 χρόνια.

Απόθεμα
Ωστόσο, ακόμη πιο σημαντικά είναι τα στοιχεία για την υπερπροσφορά και τις τιμές. Ετσι: Το συνολικό απόθεμα απούλητων σπιτιών σε όλη τη χώρα κυμαίνεται από 200 έως 270 χιλιάδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένεται να προστεθεί μεγάλος αριθμός νέων κατασκευών.

Οι τιμές στις κατοικίες είναι υπερεκτιμημένες κατά 10-30% σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας.

Δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση των αγοραπωλησιών καθώς η συρρίκνωση του εισοδήματος, ίσως μέχρι το 2013 καθώς και η προσμονή μείωσης των υπερεκτιμημένων τιμών, δεν ευνοεί την αγορά.

Το 95% των ειδικών εκτιμά ότι η κρίση θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές.

Επτά στους δέκα ειδικούς θεωρούν ότι οι πωλήσεις των κατοικιών είναι χαμηλότερες σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν.

Το 75,3% των ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν.

Το 74,4% των ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα μειωθούν τους επόμενους έξι μήνες.

Το 62,2% των ειδικών της κτηματαγοράς προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση για αγορά κατοικιών το επόμενο εξάμηνο.

Το 56,3% των ειδικών της κτηματαγοράς προβλέπει ότι η κρίση στην κτηματαγορά θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το δείκτη εμπιστοσύνης στην κτηματαγορά, σημειώνεται οριακή μείωση από 36,3 μονάδες σε 35,8 μονάδες. Δραματική πτώση για το δείκτη εμπιστοσύνης στην οικονομία που έχει φτάσει στις 22,5 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, το 97,2% εκτιμά ότι υπάρχει υπερπροσφορά, το 75% ότι σημειώνεται σχετική μείωση τιμών, το 70% ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση και το 41,7% ότι οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων είναι η επόμενη φούσκα.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook