Το Μεσοπρόθεσμο πέρασε, η Ευρώπη υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, αλλά το ΔΝΤ δε δίνει την 5η δόση.

 Παρότι η Ελλάδα \”ανέλαβε τις ευθύνες της\”, σε θρίλερ εξελίσσεται το τι μέλλει γενέσθαι με την μελλοντική βοήθεια προς τη χώρα μας. Η 5η δόση από την ΕΕ θεωρείται βέβαιη.  Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα χαρακτήριζαν «θετικό το γεγονός ότι επιταχύνεται η διαδικασία του Εurogroup, που αντί της Κυριακής 3 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη το Σάββατο 2 Ιουλίου, με στόχο την εκταμίευση της πέμπτης δόσης».

Η αναβολή του Eurogroup κρίθηκε σκόπιμη αφού το Μεσοπρόθεσμο, αλλά η ανακοίνωση της 5ης δόσης θα ήταν \”κουτσή\”, αφού δεν θα συνοδεύεται από τη συμμετοχή του  ΔΝΤ. Άλλωστε η «σοβαρή δουλειά» που έχουν τώρα μπροστά τους οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι να «κλειδώσουν» τις συμφωνίες με τις τράπεζες στις χώρες τους, για να τις βάλουν «στο  κόλπο» της συνολικής  επίλυσης  του ελληνικού χρέους, χωρίς αυτό να θεωρηθεί από τους ξένους οίκους αξιολόγησης «χρεοκοπία».

Βλέποντας και κάνοντας…

Ωστόσο, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού,  το ΔΝΤ τηρεί ακόμα στάση αναμονής για την 5η δόση… Θα αποφασίσει αν και πότε θα δώσει τα 3 από τα 12 δισ. της 5ης δόσης που του αναλογούν, αφού πρώτα δει τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι και την λύση χρέους που θα ετοιμάζουν εξασφαλίζει το ελληνικό πρόγραμμα, όχι μόνο ως τον Σεπτέμβριο, αλλά τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, ως το καλοκαίρι του 2012!

Αυτό ήταν το νόημα και της δήλωσης της εκπροσώπου του ΔΝΤ Καρολάιν Άτκινσον, που ανέφερε ότι «οι συζητήσεις για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος είναι συνεχής και ελπίζουμε για μια θετική επίλυση σύντομα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρηση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και την αποδέσμευση της επόμενης δόσης».

Κίνδυνος

Η λύση ίσως δεν έρθει όμως όσο γρήγορα έχει ανάγκη η χώρα τα λεφτά. Σε περίπτωση εμπλοκής, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε πως ίσως χρειαστεί η ΕΕ να καλύψει το μερίδιο του ΔΝΤ (3,1 δισ. ευρώ) και να τα αφαιρέσει από τις επόμενες δόσεις του νέου δανείου που ετοιμάζεται για την Ελλάδα, το φθινόπωρο.

Όπως όλα δείχνουν, στις 8-10 Ιουλίου θα δώσει τα 9 δισ. που την αναλογούν η ΕΕ… Το ΔΝΤ όμως θα περιμένει τουλάχιστον ως στις 11 του μηνός, για να δει τις αποφάσεις του Eurogroup, πριν βάλει τα δικά του λεφτά. Για το λόγο αυτόν αναβλήθηκε και η συνεδρίαση του «διευθυντηρίου» του ΔΝΤ την ερχόμενη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, αφού δεν θα υπάρχει ως τότε λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Ίσως όμως χρειαστεί τελικά να περιμένει ακόμα περισσότερο: ο επίτροπος Ρεν μιλάει για αρκετές εβδομάδες και ο φιλανδός υπουργός Οικονομικών για «μήνες», ίσως έως το φθινόπωρο, μέχρι να φανεί ποια είναι η λύση για την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι οι ευρωπαίοι να καταλήξουν σε κοινή και πειστική συμφωνία, με τράπεζες και επενδυτές, για τα ελληνικά ομόλογα…

Η λύση αυτή που ετοιμάζεται για την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπερνά τα 85 δισ. ευρώ Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεισφέρει κατά 30% στη συνολική βοήθεια, ενώ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιώτες επενδυτές θα χορηγήσουν το υπόλοιπο 70%.

 

PROTO THEMA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook