Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2012, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρώτη του συνέντευξη στον διεθνή Τύπο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,9% για φέτος, δηλαδή μεγαλύτερη από το 3,5 % που ήταν η μέχρι τώρα πρόβλεψη. Παράλληλα υποστήριξε ότι η ανεργία θα κυμανθεί φέτος μεταξύ 16 και 17%.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι από το ερχόμενο έτος, το πρόσημο θα είναι θετικό. \”Αυτή είναι η υποχρέωση, η ελπίδα και ο στόχος μας: να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη από του χρόνου. Χωρίς ανάπτυξη, είναι αδύνατο να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους\” τόνισε.

Υποστήριξε παράλληλα ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι εφικτό και ότι υπάρχει δέσμευση να υλοποιηθεί σε γρήγορους ρυθμούς. \”Θα οργανώσουμε άμεσα τον οργανισμό, ο οποίος θα συντονίσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ώστε να πετύχουμε τους στόχους για φέτος και μέχρι το 2015. Ο στόχος για το 2011 είναι εφικτός γιατί τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία αφορά είναι \”καθαρά\” ως προς το νομικό τους στάτους\” δήλωσε.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, πρωταρχικοί στόχοι στην ατζέντα, είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και οι αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

\”Ο πρωθυπουργός κι εγώ μπορούμε να συντονίσουμε το σύστημα γρήγορα και αποτελεσματικά. Η εφαρμογή είναι δύσκολη φυσικά και για το λόγο αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ώρα. Έχω ήδη δώσει εντολή στο επιτελείο μου, λέγοντάς τους ότι κάθε ημέρα πρέπει να \”μετράει\” ως μήνας\”, ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι κύρια προτεραιότητα είναι να κερδίσει η χώρα την αξιοπιστία της στο εξωτερικό και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Στο μεταξύ, το Σάββατο συνέρχεται μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup, ώστε να δώσει το \”πράσινο φως\” για την πέμπτη δόση βοήθειας προς τη χώρας μας, ύψους 12 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών στην Ευρωζώνη, για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο σχέδιο βοήθειας που ετοιμάζεται για την Ελλάδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ύψος του νέου δανείου θα είναι 85 δισ. ευρώ.

News247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook