Περισσότερα από 500 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους έξι μήνες στην Υεμένη και 1,7 εκατομμύριο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποσιτισμού, ανακοίνωσε την Παρασκευή η UNICEF.

Συγκεκριμένα 505 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και 702 έχουν τραυματιστεί στους έξι και πλέον μήνες αφότου άρχισαν οι βομβαρδισμοί από τον συνασπισμό αραβικών δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Unicef Κριστόφ Μπουλιεράκ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι 606 παιδιά έχουν στρατολογηθεί με τη βία ή χρησιμοποιούνται και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές, δηλαδή «ο τετραπλάσιος αριθμός από αυτόν το 2014».

«Τα παιδιά σκοτώνονται στους βομβαρδισμούς, αλλά και στις μάχες που γίνονται στους δρόμους» προσέθεσε, απευθύνοντας έκκληση προς τους εμπόλεμους και σε αυτούς που «ασκούν επιρροή να δώσουν τέλος στη βία».

Σε μία χώρα στην οποία το 80% του πληθυσμού είναι κάτω των 18 ετών, περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά έχουν επιτακτική ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, επισημαίνει επίσης η Unicef.

Συνολικά, περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου στην Υεμένη.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, 2.355 πολίτες έχουν σκοτωθεί και 4.862 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία ζήτησε στις αρχές Σεπτεμβρίου τη διεξαγωγή διεθνούς και ανεξάρτητης έρευνας.

Ωστόσο αυτήν την εβδομάδα, οι δυτικές χώρες έκαναν μεταβολή, υπό τις πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με ορισμένους, και απέσυραν την υποστήριξή τους προς την Ολλανδία η οποία ήθελε να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απόφαση με την οποία θα ζητούσε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη.

Η αλλαγή αυτή στάσης ανάγκασε την Ολλανδία να αποσύρει την Τετάρτη το βράδυ το σχέδιο απόφασης που θα υπέβαλε, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε ένα άλλο, το οποίο υποστηρίζει το Ριάντ και ζητεί από τον ΟΗΕ να προσφέρει την υποστήριξή του σε μία εθνική επιτροπή έρευνας. Το κείμενο υιοθετήθηκε την Παρασκευή ομόφωνα από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook