Επιμένει η διαφωνία μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως προέβλεπε η συμφωνία του Απριλίου, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να υποστηρίζει πλέον ότι η παράταση της διαμάχης εμποδίζει το σχέδιο για αναγνώριση της Παλαιστινιακής Αρχής από τον ΟΗΕ.

«Πρέπει να πάμε στα Ηνωμένα Έθνη ενωμένοι», είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και πρόσθεσε ότι η Χαμάς πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα πρόκειται για εθνικιστική κυβέρνηση, αλλά για κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Σημείωσε ακόμη ότι «μπαίνουμε σε μία πολύ σκληρή μάχη στα Ηνωμένα Έθνη και στη Χαμάς σκέπτονται με όρους του τύπου ‘ο υπουργός μας και ο υπουργός σας’».

Η Παλαιστινιακή Αρχή σχεδιάζει τον Σεπτέμβριο να θέσει το ζήτημα της αναγνώρισης από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ως κυρίαρχου, μία συμβολική παρά ουσιαστική κίνηση.

Παρά την συμφωνία-ορόσημο ανάμεσα στις δύο πλευρές τον περασμένο Απρίλιο, οι διαφωνίες κυρίως για το ποιος θα ηγείται της κυβέρνησης επιμένουν, με την πλευρά Αμπάς να προκρίνει τον νυν πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.

Η επιμονή του Αμπάς, σημειώνει το Reuters, είναι ένα μήνυμα προς τη Δύση –που βλέπει τις ενέργειες συμφιλίωσης με τη Χαμάς με σκεπτικισμό αν όχι καχυποψία– ότι θα διατηρηθεί ο φιλοδυτικός της προσανατολισμός.

Από την πλευρά της η Χαμάς, η οποία θεωρείται από πολλές δυτικές χώρες και το Ισραήλ τρομοκρατική οργάνωση, βλέπει και αυτή με καχυποψία τις ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ αλλά, παρά τις διαφωνίες με την Φατάχ, δεν έχει εγκαταλείψει το διάλογο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook