Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας ο πρόεδρος Eurogroup που έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στα πρότυπα της Ανατ. Γερμανίας και δραστικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Μετά το πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την εκταμίευση της 5ης δόσης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε στο γερμανικό περιοδικό Focus ότι «η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί δραστικά».

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δραστικούς περιορισμούς στην εθνικής της κυριαρχία και πρέπει να ιδιωτικοποιήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε κλίμακα παρόμοια με το ξεπούλημα των εταιρειών της Ανατολικής Γερμανίας στη δεκαετία του 1990 μετά την πτώση του κομουνισμού, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Παράλληλα, προανήγγειλε την αποστολή ομάδων ειδικών από ολόκληρη την ευρωζώνη για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας. «Δεν μπορεί κανείς να έχει το δικαίωμα να προσβάλει τους Έλληνες. Αλλά μπορεί να τους βοηθήσει. Έχουν πει ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τεχνογνωσία από την ευρωζώνη» ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο πρόεδρος του Eurogroup, που πρώτος αναφέρθηκε στο «μοντέλο» της Ανατολικής Γερμανίας στην Ελλάδα επιμένει ότι η χώρα μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ. «Για το προσεχές κύμα ιδιωτικοποιήσεων θα χρειαστούν για παράδειγμα μια λύση που θα βασιστεί στο μοντέλο της Γερμανικής υπηρεσίας Τρόιχαντ» είπε ο Γιούνκερ, αναφερόμενος στην Αρχή καταπιστευτικής διαχείρισης που είχε διεκπεραιώσει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων της πρώην DDR μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η Ελλάδα επί σειρά ετών ωφελήθηκε από το ευρώ. «Με δική της υπαιτιότητα ορισμένα πράγματα ξέφυγαν. Και τώρα που πρέπει να τα επαναφέρει με ενωμένες δυνάμεις σε τάξη, πρέπει οι Έλληνες να αντιληφθούν ότι απαιτείται μια συλλογική απάντηση».

Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση, αν και είπε ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα «δεν λειτουργεί πλήρως».

real

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook