Για “παραγοντισμό και πελατειακές σχέσεις” εντός του δημοτικού συμβουλίου και “δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που θεωρούν εαυτούς μόνιμους επαγγελματίες” στο δημοτικό συμβούλιο, έκανε λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χανίων, Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος”, Γιάννης Σαρρής.

Μάλιστα, χωρίς να αναφέρει ονόματα, φωτογράφισε πρόσωπα της δημοτικής πλειοψηφίας.

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα

Αναλυτικότερα όπως είπε ο κ.Σαρρής σε συνέντευξη τύπου:

Τις νοοτροπίες και πολιτικές παραγοντισμού και πελατειακών σχέσεων που γέννησαν τα προβλήματα, τις συναντάμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και μέσα στους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής πλειοψηφίας με αποτέλεσμα ζητήματα που με άλλη λογική θα ήταν απλό να λυθούν, παραμένουν άλυτα. Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ο διάλογος γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού. Δε φταίει ο διάλογος αλλά η ποιότητα του διαλόγου, γιατί οι πολιτικές του παραγοντισμού δεν έχουν εκλείψει και μερικοί θεωρούν τους εαυτούς τους ότι είναι μόνιμοι και διαρκείς επαγγγελματίες όσον αφορά στην παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Σαρρής κατήγγειλε με σαφήνεια σπατάλες, ψηφοθηρικές πολιτικές και ζητήματα αδιαφάνειας, προβάλλοντας ως παραδείγματα το θέμα της δημοτικής βιβλιοθήκης, του δημοτικού κτηνιατρείου, της προκήρυξης έργου οδοποιίας αλλά και του συντονισμού δομών αλληλεγγύης.

Τα 4 παραδείγματα

Δημοτική βιβλιοθήκη – Σπατάλη όταν σχολεία δεν έχουν ούτε καυστήρες

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιπτώσεις τις οποίες ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε σπατάλες, καθώς όπως είπε διατίθενται χρήματα σε έργα τα οποία δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας, αντί να δοθούν για την κάλυψη καθημερινών επείγουσων αναγκών. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κτίριο της οδού Τζανακάκη, που προορίζεται για δημοτική βιβλιοθήκη και εντάχθηκε στο κτιριακό δυναμικό του δήμου μέσω του προγράμματος πράσινου ταμείου. Το κόστος φτάνει περίπου τις 910.000 ευρώ από τις οποίες οι 500.000 θα καλυφθούν από το πρόγραμμα και οι υπόλοιπες από τον δήμο

Αυτή τη στιγμή υπάρχει βιβλιοθήκη στην πόλη. Θα μπορούσε να υπάρξει βελτιωμένη με καλύτερες δυνατότητες. Όμως, με τις ανάγκες που έχει η πόλη σήμερα, είναι για εμάς υπερβολικά σπάταλο και έξω από τις ανάγκες της κοινωνίας το να διαθέτεις 410.000 ευρώ αυτή τη στιγμή για να γίνει μια βιβλιοθήκη μετά από κάποια χρόνια. Άρα την ώρα που η κοινωνία μαστίζεται λόγω πολιτικών λιτότητας, θεωρούμε ότι αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν σε προβλήματα που έχουν άμεση προτεραιότητα. Για παράδειγμα, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, υπάρχουν σχολικά κτίρια τα οποία είναι σε κατάσταση κατάρρευσης, υπάρχουν καυστήρες που είναι άχρηστοι, αίθουσες προκάτ 20 χρόνων. Όταν ο αντιδήμαρχος συζητούσε με τους διευθυντές σχολείων οι οποίοι του έλεγαν ότι θέλουν να φτιάξουν τα σκουριασμένα κάγκελα του σχολείου, η απάντηση ήταν ότι “δεν έχουμε λεφτά σαν δήμος”. Εμείς ρωτάμε, δεν μπορούν κάποια από τα λεφτά αυτά να δοθούν σε καθημερινές υπαρκτές οξυμένες ανάγκες;

Θύμα παραγοντισμού και ψηφοθηρίας το δημοτικό κτηνιατρείο

Αν και ο δήμος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα, δεν αξιοποιείται έτοιμος χώρος για τη λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου λόγω ψηφοθηρίας και δημοτικών συμβούλων που θέλουν να προστατέψουν τις πελατειακές τους σχέσεις, τονίζει ο κ. Σαρρής, ο οποίος καταγγέλλει και τη συνεχή αναβολή ένταξης του θέματος προς συζήτηση στο Δ.Σ.

Στην Ξυλοκαμάρα, υπάρχει ένα κτίριο που με απόφαση περιφερειακού ιατρείου, έχει προεγκριθεί και ως προς την καταλληλότητα και ως προς τη λειτουργικότητα. Οι προδιαγραφές αυτού του κτιρίου είναι άριστες. Έχει αρτιότητα ως προς της δυνατότητα να λειτουργήσει σαν κτηνιατρείο.  

Υπάρχει μεγάλο πρόβληματα αδεσπότων. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, λείπει μόνο ο πιο βασικός κρίκος, ο χώρος για τη στέγαση του δημοτικού κτηνιατρείου. Και ενώ υπάρχει αυτή τη στιγμή κατάλληλος χώρος, το δημοτικό κτηνιατρείο εκκρεμεί και δεν μπαίνει προς συζήτηση ούτε στο τωρινό Δ.Σ.

Ο λόγος είναι καθαρά ψηφοθηρικός. Κάποιοι άνθρωποι που είναι δημοτικοί σύμβουλοι από τη συγκεκριμένη περιοχή πιέζουν για να μη γίνει εκεί το δημοτικό κτηνιατρείο, άσχετα αν ο χώρος αυτός δεν πρόκειται να υποβαθμίσει την περιοχή. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει έτοιμος χώρος, να υπάρχει οξύτατο πρόβλημα με αδέσποτα και να καθυστερεί να λυθεί επειδή διακυβεύονται πολιτικές ψηφοθηρίας και πελατειακών σχέσεων.

Ζητήματα διαφάνειας

“Υπάρχει θέμα διαύγειας και διαφάνειας” υποστηρίζει ο κ. Σαρρής ο οποίος αναφέρθηκε σε μια μελέτη έργου βελτίωσης των δρόμων του δήμου Χανίων, αρχικού προϋπολογισμού 1,6 εκατομ. ευρώ. Μετά από ενστάσεις της δημοτικής του παράταξης για το μεγάλο ύψος του κόστους και τις υπερβολικές τιμές μονάδος των υλικών, δεν προχώρησε η πρώτη μελέτη και πριν από ένα μήνα ήρθε δεύτερη μελέτη μειωμένη κατά 230.000 ευρώ. Ακόμα και τότε όμως, παρατηρείται μεγάλη διαφορά με τις τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με τον κ. Σαρρή:

Υπάρχει ένα υλικό που στην πρώτη μελέτη ανέρχεται στα 11,2 ευρώ/τ.μ και στη δεύτερη κατεβαίνει στα 10,1 ευρώ/τμ. Το ίδιο υλικό, με τον ίδιο κωδικό, την ίδια περίοδο, στην περιοχή του Θερίσου, κοστίζει 7,99 το τ.μ.. Εκεί κυμαίνεται περίπου και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο σύνολο βγαίνει μια απόκλιση γύρω στις 60.000. Προφανώς ήταν αστοχία. Όμως υπάγεται σε ένα πλαίσιο που συντηρεί συγκεκριμένες νοοτροπίες. Τις ίδιες βάσει των οποίων κάποιες πολιτικές δυνάμεις στον δήμο δεν ψήφισαν όργανα που διασφαλίζουν θέματα διαφάνειας. Ένας τέτοιος θεσμός είναι ο Συμπαραστάτης του Δημότη. Από ποιούς σαμποταρίστηκε;

Δομές αλληλεγγύης

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη δημοτική αρχή σε σχέση με ζητήματα αλληλεγγύης, όπως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στις υπηρεσίες του ΔΟΚΟΙΠΠ κυρίως ως προς τη διαφάνεια, παραμένουν κάποια θέματα όμως, όπως υποστηρίζει ο κ. Σαρρής.

Δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ δήμου και δομών αλληλεγγύης. Υπάρχει ακόμα από κάποιους η επιλεκτική λογική να ενισχύσουμε κάποιους και κάποιους άλλους όχι. Για εμάς δεν είναι θέμα ποιός θα ενισχυθεί και ποιός όχι. Θα πρέπει να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση όλων των κοινωνικών δομών στήριξης.

“Απαράδεκτη η απόφαση ΔΕΥΑΧ για διακοπή υδροδότησης”

Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη την προειδοποίηση της ΔΕΥΑΧ για διακοπή της υδροδότησης σε όσους δε ρυθμίσουν τα χρέη τους. Όπως είπε, υπάρχουν όντως συμπολίτες που έχουν εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση και ωφελούνται από υπηρεσίες χωρίς να πληρώνουν, υπάρχουν όμως και άνεργοι και ευάλωτες κατηγορίες στους οποίους δεν μπορείς να κόψεις ένα αγαθό όπως το νερό. Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι πρέπει να πάρουν πίσω την απόφαση αυτή και να υπάρξει πολιτική διαβάθμισης των κριτηρίων.

Απάντηση του Δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα στον κ. Γιάννη Σαρρή

Αναίτια και στερούμενη ουσίας και επιχειρημάτων με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων χωρίς περιεχόμενο, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών» κ. Γιάννης Σαρρής.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Χανίων απαντώντας στις κατηγορίες περί αδιαφάνειας ήταν σαφής:

«Ατυχής και άδικη μομφή προς μια Δημοτική Αρχή η οποία έμπρακτα αποδεικνύει την προσήλωσή της στη διαφάνεια. Δε νομίζω να συμφωνούν οι Χανιώτες με την «έμπνευση» του κ. Σαρρή. Διαδικασίες όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό σύστημα μοριοδότησης που εφάρμοσε η Δημοτική Αρχή στο θέμα των παιδικών σταθμών και δεν άφησε περιθώρια για παρεμβάσεις και πελατειακές ή ψηφοθηρικές σχέσεις, είναι η καλύτερη απάντηση στα λεγόμενά του.

Παράλληλα ας μας πει ο κύριος Σαρρής, γιατί μπερδεύεται αναφερόμενος στην υπόθεση αγοράς του Νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Τζανακάκη. Τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας δεν αντιστρατεύονται τη δημιουργία της Δημοτικής βιβλιοθήκης στα Χανιά, μιας βιβλιοθήκης αντάξιας της Ιστορίας και του Πολιτισμού τους. Πολλώ δε μάλλον όταν για να γίνει αυτό το έργο, εξασφαλίσαμε, με τις επιτυχείς ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για τα Χανιά, 500.000€ τα οποία σε όσους γνωρίζουν στοιχειώδη οικονομικά δεν αφαιρούνται αλλά προστίθενται στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Όσο για τα 1,65 εκ.€ μάλλον ξέχασε ότι πολύ πριν τις δικές του ενστάσεις είχα ήδη ζητήσει επανεκτίμηση μελέτης και προϋπολογισμού του έργου οδοποιίας, όπως και έγινε.

Τέλος, όσων αφορά την υπηρεσία ελέγχων που δημιουργήσαμε, συνιστούμε στον κ. Σαρρή να δει την ουσία και να ενημερωθεί καλύτερα καθώς τα στελέχη του νέου τμήματος ασχολούνται ήδη με τα προβλήματα της ελεγχόμενης στάθμευσης και των κοινόχρηστων χώρων της πόλης μας.

Ως εκ τούτου, οι επισημάνσεις του κ. Σαρρή ήταν άστοχες. Καλή και παραγωγική η αντιπολίτευση, όταν όμως έχει ως βάση, ξεκάθαρο λόγο και γνώση των θεμάτων».

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook