Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, χαιρετίζει την \”ελληνική πρωτοβουλία\” για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ, μετά την χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη.

Όπως επισημαίνεται, ο γενικός γραμματέας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του γγ για επανέναρξη των συνομιλιών στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ανακοινωθέν της Γραμματείας του Οργανισμού, ο Μπαν Κι-μουν ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για την ενημέρωσή του, όσον αφορά στην πρωτοβουλία της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει ελληνικά πλοία για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μέσω υφιστάμενων διαύλων, σε στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την υποστήριξή του στην ελληνική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με την άποψή του, η πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και να εξασφαλίσει την παροχή αναγκαίας βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται στη Γάζα.

Ο γγ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεργαστούν στενά με την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Αρχές γι\’ αυτό το θέμα, αναφέροντας επίσης ότι ελπίζει πως οι διοργανωτές του στολίσκου θα συμφωνήσουν με αυτή την πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπρινίδης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, συνεχάρη τον κ. Μπαν για την πρόσφατη επανεκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να συνεργασθεί στενά μαζί του. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Μπαν Κι-μουν για την επανέναρξη των συνομιλιών, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή.

Όπως σημειώνεται, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας ενημέρωσε επίσης τον κ. Μπαν για την πρωτοβουλία της Ελλάδας να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τη Γάζα, σε συνέχεια σχετικών ενεργειών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ο κ. Λαμπρινίδης ζήτησε εκ μέρους της Ελλάδας τη συνεργασία του ΟΗΕ προκειμένου η όλη προσπάθεια να διεξαχθεί στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας στην επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο κ. Μπαν εξέφρασε την ένθερμη υποστήριξή του προς την ελληνική πρωτοβουλία και διαβεβαίωσε τον κ. Λαμπρινίδη για τη διαθεσιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών του Οργανισμού να συνεργασθούν με την Ελλάδα για την υλοποίησή της.

Στο μεταξύ, διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, εκτιμώντας ότι η πρωτοβουλία της Ελλάδας αποτελεί \”σημαντική παρέμβαση\” για την αποφυγή νέων επεισοδίων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook