Μια “μαγική” μουσική βραδιά, σπουδή σε Μότσαρτ και Σούμαν, αφιερωμένη στη μνήμη της Αλίκης Βατικιώτη.

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου είχε την ευκαιρία να απολαύσει το χανιώτικο κοινό, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στις 21.00μμ, στο Κ.Α.Μ., αφιερωμένο στη μνήμη της Αλίκης Βατικιώτη. Η διακεκριμένη σολίστ Μαρία Ευστρατιάδη, αναγνωρισμένη πιανίστρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με παράλληλη καριέρα στην μουσική εκπαίδευση, επέλεξε για το ρεσιτάλ της έργα του Β.Α. Μότσαρτ και του Ρ. Σούμαν, δύο συνθέτες εμβληματικούς του κλασικού και ρομαντικού ύφους, αντίστοιχα. 

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΚΑΜ, οι φίλοι της κλασικής μουσικής στα Χανιά είχαν την τύχη να απολαύσουν μια σπουδαία πιανίστρια να ερμηνεύει έργα πολύ χαρακτηριστικά, ικανά να δώσουν το στίγμα της απαράμιλλης τέχνης των συνθετών τους και με διαρκή γοητεία στο κοινό. Πρόκειται για τις σονάτες KV 332 &KV 333 του W. A. Mozart καθώς και το έργο Carnaval, op. 9 του R. Schumann. 

Η Μ. Ευστρατιάδη αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά χαρισματική και ιδιαιτέρως ευφυής πιανίστρια, με αξιοθαύμαστη τεχνική και υψηλή μουσική αντίληψη. Το πρώτο μέρος της βραδιάς ξεκίνησε με τις σονάτες του Μότσαρτ, όπου η ερμηνεία υπογράμμιζε τις εναλλαγές συναισθημάτων αλλά διατηρούσε παράλληλα τη χαρακτηριστική λεπτότητα και τη μοτσάρτεια διαφάνεια. Η σολίστ απέδωσε τα έργα με πλαστικότητα αλλά και αρτιότητα που ξάφνιασαν.Και έπειτα, τα έργα για πιάνο του Σούμαν με τους συχνούς διαλόγους αριστερού και δεξιού χεριού, ό,τι πιο πλούσιο και ευφάνταστο μπορεί να βγάλει η μικρή φόρμα, ίσως η καλύτερη, η πιο άμεση  στιγμή του ρομαντισμού, γλυκόπικρη, καρναβαλίστικη…

Ιδιαίτερα στοιχεία στην τέχνη της Μ. Ευστρατιάδη ήταν η μουσικότητα και η εύπλαστη, πολύ προσεκτικά αρθρωμένη φραστική της.  Τόσο στα έργα του Μότσαρτ όσο και του Σούμαν, η ερμηνεία ήταν «εγκεφαλική», ο πιανιστικός ήχος απίστευτα ελεγχόμενος και καλοζυγιασμένος. Αυτό βεβαία δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν αριστοτεχνικές μεταπτώσεις έντασης, σωστές διαβαθμίσεις δυναμικής, ιδιαίτερη ευαισθησία στο πλάσιμο της μουσικής φράσηςκαι κρυστάλλινη ερμηνεία. 

Την εκδήλωση προλόγισε η Αμαλία Κωτσάκη, Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείουπου εξήρε την προσφορά της Αλίκης Βατικιώτη αλλά και την τέχνη της μαθήτριάς της Μαρίας Ευστρατιάδη, αναφερόμενη στο πλούσιο βιογραφικό της, τη διεθνή αναγνώριση και προβολή της, το ήθος και τη σεμνότητά της. Το ρεσιτάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο σύζυγος της Αλίκης Βατικιώτη StevenFarrant, ο διακεκριμένος χανιώτης μουσικός Γιώργος Καλούτσης, ο δήμαρχος Χανίων κ . Τάσος Βαμβουκας, και πλήθος κόσμου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι εμπλεκόμενοι με τα πολιτιστικά θέματα Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προσφέρουν, δωρεάν στο κοινό, τόσο ποιοτικές ευκαιρίες ψυχαγωγίας.

Το θερμό, ηχηρό χειροκρότημα των παρευρισκομένων προς τη πιανίστρια δεν άφησε αμφιβολίες για την επιτυχία της βραδιάς. Η ειλικρινής, αισθαντική και άρτια ερμηνεία, μπολιασμένη με φαντασία συνηγορεί στο γεγονός ότι η σολίστ έχει την ικανότητα να συγκινεί το ακροατήριο με ένα δικό της μοναδικό τρόπο. Να είναι καλά και εμείς τυχεροί να την απολαμβάνουμε συχνότερα.\

Αλεξάνδρα Κουρουτάκη είναι δρ. Ιστορίας της τέχνης – Μουσικός

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook