Δραματική είναι η διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς, καθώς μετά από τρεις συναντήσεις με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη, το κουαρτέτο αποχωρεί από την Αθήνα χωρίς καμία πρόοδο στις συζητήσεις. 

Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, με τη συνάντηση δανειστών-ΥΠΟΙΚ, όπους επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές στο ζήτημα των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα πρέπει να περιλαμβάνει η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα υποχωρήσει στις παράλογες απαιτήσεις των θεσμών και αποτιμά ως ιδιαιτέρως θετικό το μήνυμα που έστειλε ο Φρανσουά Ολάντ για την προστασία από πλειστηριασμούς. Μάλιστα, παρέπεμψε το ζήτημα στο Eurogroup εξαιτίας του αδιεξόδου που υπάρχει στις συνομιλίες κυβέρνησης-δανειστών. 

Όπως διαφάνηκε από την έως τώρα διαπραγμάτευση, οι συζητήσεις είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς το κουαρτέτο δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις του, πιέζοντας στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών μέσω των προϋποθέσεων που θέλει στο νομοσχέδιο. 

Ειδικότερα, οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ (σ.σ. στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για 60.000 ευρώ), να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.000 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά, δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, το οικονομικό επιτελείο προτείνει αυτό να φθάνει τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook