Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα καταστρέφονταν από την κήρυξη μιας «επιλεκτικής χρεωκοπίας» κατά την μετακύλιση του δημοσίου χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι το καθεστώς αυτό θα αίρονταν σύντομα, δήλωσαν την Δευτέρα στο Reuters Έλληνες τραπεζίτες.

Εάν σκοπεύουν όμως οι οίκοι αξιολόγησης να αφήσουν τη χώρα σε κατάσταση χρεοωκοπίας για μεγαλύτερο διάστημα, θα χρειαστεί κάποια συμφωνία με την ΕΚΤ για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, συμπλήρωσαν τα στελέχη. Ένα εξ αυτών δήλωσε στο Reuters ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τέτοιου είδους συζητήσεις.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) πυροδότησε τη Δευτέρα νέες ανησυχίες γύρω από τη διάσωση της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι θα εκλάβει ως χρεοκοπία την υλοποίηση του γαλλικού σχεδίου για μετακύλιση του ελληνικού χρέους.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται απόλυτα από τις ενέσεις ρευστότητας που τους παρέχει η ΕΚΤ, καθώς έχουν χάσει από καιρό κάθε πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά.

Η ΕΚΤ ίσως όμως αναγκαστεί την κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης, εάν δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται τις εξασφαλίσεις που παρέχουν σε αντάλλαγμα οι ελληνικές τράπεζες, κυρίως με τη μορφή κρατικών ομολόγων.

«Εάν η περίοδος "επιλεκτικής χρεοκοπίας" είναι σύντομη, καλύπτοντας μόνο την περίοδο διακανονισμού προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, τότε δεν θα υπάρξει θέμα για τις ελληνικές τράπεζες», είπε στο Reuters υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Εάν η περίοδος "επιλεκτικής χρεοκοπίας" αποδειχθεί μεγαλύτερη, τότε ίσως πρέπει να δοθεί κάποιο αντάλλαγμα στην ΕΚΤ για τις εγγυήσεις», προσθέτουν.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 12,3% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, στα 97,5 δισ. ευρώ ή στο 19,5% του ενεργητικού τους.

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα σχετικά γρήγορα από την «επιλεκτική χρεοκοπία», η S&P είπε ότι λίγο μετά τη μετακύλιση θα επανέλθει με νέα αξιολόγηση, η οποία θα αντανακλά την νέα κατάσταση του ελληνικού χρέους.

Η S&P δεν διευκρίνισε πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Σε άλλη έκθεσή της τον περασμένο μήνα ανέφερε, ωστόσο, ότι η αξιολόγηση «Selective Default» (SD) διαρκεί συνήθως μεταξύ ενός και έξι μηνών.

Oι χώρες που βγαίνουν από «επιλεκτική χρεοκοπία» συνήθως επαναξιολογούνται μεταξύ «CCC+» και «B», και πάλι «junk» αλλά τουλάχιστον καλύτερα από χρεοκοπία.

Έτερος υψηλόβαθμος τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι διεξάγονται κάποιες συζητήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα σταματήσει η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες για όσο διάστημα ισχύσει ενδεχομένως αυτό το καθεστώς.

«Υπάρχουν συζητήσεις για έναν παράλληλο μηχανισμό για όσον καιρό αυτό διαρκέσει. Είναι προϋπόθεση να υπάρχει απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών και των άλλων τραπεζών μέσω της ΕΚΤ», είπε ο τραπεζίτης.

«Η "επιλεκτική χρεοκοπία" θα πρέπει να αποφευχθεί ή να είναι πολύ σύντομη, στιγμιαία», ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε ποια θα είναι η λύση, αλλά θα είναι ολοκληρωμένη. Το σημερινό σχόλιο της S&P είναι ένα ακόμα επεισόδιο από τους οίκους αξιολόγησης», συμπλήρωσε.

in.gr