Ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι καταδικάστηκε ερήμην τη Δευτέρα σε κάθειρξη 15,5 ετών για κατοχή όπλων, ναρκωτικών και αρχαιολογικών ευρημάτων, ανακοίνωσε πρωτοδικείο στην Τύνιδα.

Επίσης του επιβλήθηκε για την ίδια υπόθεση πρόστιμο 108.000 δηναρίων (περίπου 54.000 ευρώ).

Τα ναρκωτικά και τα αρχαιολογικά ευρήματα είχαν βρεθεί στο λεγόμενο Παλάτι της Καρχηδόνας, μία από τις εξοχικές κατοικίες του προέδρου.

Σε δήλωση του, ο έκπτωτος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα κοσμήματα και τα όπλα είναι δώρα αρχηγών κρατών και ότι τα ναρκωτικά και τα χρήματα τοποθετήθηκαν εκεί εκ των υστέρων.

Με την έναρξη της διαδικασίας, οι δικηγόροι του Μπεν Άλι ζήτησαν την αναβολή της εκδίκασης για καλύτερη προετοιμασία αλλά το αίτημα τους δεν έγινε δεκτό και αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι του Μπεν Άλι είναι διορισμένοι από το δικαστήριο.

Ο Μπεν Άλι κατέφυγε με τη σύζυγο του Λεϊλά Τραμπέλσι και την οικογένεια του τον περασμένο Ιανουάριο στη Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα των Αρχών της Τυνησίας για την έκδοση του πρώην προέδρου.

Το ίδιο δικαστήριο σε προηγούμενη δίκη (επίσης ερήμην, που κράτησε μάλιστα μόλις μία ημέρα) έχει καταδικαστεί με τη σύζυγό του σε κάθειρξη 35 ετών και πρόστιμο 45 εκατομμυρίων ευρώ για υπεξαίρεση.

Πέρα από αυτές τις αστικές υποθέσεις, εκκρεμεί η εκδίκαση κατά του Μπεν Άλι άλλων 182 κατηγοριών για τη συνενοχή του στους 300 θανάτους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook