Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκε ο 60χρονος πλοίαρχος του σκάφους «Audacity of hope», σημαίας Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος το μεσημέρι οδηγήθηκε στον ανακριτή Πειραιά, κατηγορούμενος για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα, που αφορούσαν παραβάσεις των άρθρων 234 του Κώδικα Ναυτικού Δικαίου και 306 του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. βασικές ελλείψεις στο πλοίο και έκθεση επιβατών σε κίνδυνο).

Για την τύχη του πλοιάρχου, αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ή αν θα απαλλαγεί με βούλευμα, θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του κατηγορουμένου, το κατηγορητήριο καταπέφτει, διότι ο πλοίαρχος παραπέμφθηκε με βάση την ελληνική νομοθεσία, ενώ το πλοίο έχει σημαία Ηνωμένων Πολιτειών και, σύμφωνα με το Αμερικανικό Δίκαιο, το πλοίο έχει όλα τα προβλεπόμενα μέσα.

Το σκάφος «Audacity of hope» ανήκει στο στολίσκο «Ένα καράβι για τη Γάζα» του οποίου με ακόμη πέντε πλοιάρια έχει απαγορευτεί ο απόπλους, ύστερα από απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή.

Σημειώνεται ότι το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ) έχει ζητήσει από όλες τις κυβερνήσεις που τις «αφορά» το ζήτημα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν τον απόπλου του νέου στολίσκου για τη Γάζα. Το Κουαρτέτο, μάλιστα, έχει καλέσει όσους θέλουν να παραδώσουν εμπορεύματα για τη Γάζα να το κάνουν μέσω των υφιστάμενων συστημάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook