Η Ιερά Μονή Αρκαδίου είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κρήτης και εθνικά σύμβολα στην ελληνική επικράτεια. Πασίγνωστη ανά την υφήλιο έχει καθιερωθεί ως σύμβολο αυτοθυσίας, ελευθερίας και ηρωισμού την περίοδο της κρητικής επανάστασης του 1866 κατά του τούρκικου ζυγού.

Στην Ιερά Μονή τα τελευταία εξήντα χρόνια γίνονται, με την καθοριστική συμβολή της Αρχαιολογική Υπηρεσίας, εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης στο χώρο, ο οποίος καθημερινά γίνεται πόλος έλξης ξένων και Ελλήνων επισκεπτών.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στη νοτιοδυτική πλευρά της Μονής, προκειμένου εκεί να στεγαστεί το νέο μουσείο που θα φιλοξενήσει όλα τα κειμήλια που έχουν συντηρηθεί από την 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Θέμα ημερών, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Μιχάλη Ανδριανάκη, είναι η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ για το οποίο, όπως τόνισε, υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες.

Οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης της Ιεράς Μονής του Αρκαδίού αποτέλεσαν το αντικείμενο επιστημονικής ημερίδας, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το περασμένο Σάββατο, προκειμένου να αναδειχθεί το αναστηλωτικό έργο.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για την ημερίδα ανέφερε: «Θελήσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επιστημονική ημερίδα σε συνεργασία με την 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, την ιστορική και λαογραφική εταιρεία Ρεθύμνου και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, προκειμένου να καταδειχθεί το έργο το αναστηλωτικό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Μονή. Θελήσαμε αυτή η ημερίδα να αποτελέσει έκφραση ευγνωμοσύνης στο μακαριστό προκάτοχό μου τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Άνθιμο, ο οποίος έδωσε ολόκληρο τον εαυτό του τα τελευταία χρόνια μέχρι και πριν από ένα χρόνο που έφυγε από τη ζωή για την αποκατάσταση αυτού του μνημείου και την απόδοσή του όπως πρέπει στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, σε όλους τους ανθρώπους του τόπου μας και στους πολυάριθμους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ιδιαιτέρως, δική μου επιθυμία είναι να αναδεικνύεται καθημερινά η ιστορία και η παράδοση του τόπου, να τη γνωρίζουν τα παιδιά μας. Αυτό το μνημείο δεν είναι μόνο μνημείο της μητροπόλεώς μας, είναι μνημείο όλης της Κρήτης, όλης της Ελλάδας, ένα μνημείο ελευθερίας για όλο τον κόσμο, αλλά και ένας τόπος μέσα από τον οποίο μπορεί να δίδεται η μαρτυρία της μοναχικής παραδόσεως που τόσους αιώνες τώρα δίδεται σε όλο τον κόσμο. Στο πρόγραμμά μας άμεσα είναι η ολοκλήρωση του νέου μουσείου της Μονής, ήδη έχουν τελειώσει οι εργασίες στη νοτιοδυτική πλευρά της Μονής στους χώρους που θα το στεγάσουν. Την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκε και επανήλθαν στην Μονή όλα τα κειμήλια, τα οποία συντηρήθηκαν από την 28η Εφορία Αρχαιοτήτων και επιθυμούμε στο άμεσο μέλλον να ολοκληρώσουμε το έργο του μουσείου, να τοποθετηθούν τα κειμήλια στις θέσεις τους για να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να τα βλέπουν, να τα θαυμάζουν και να δοξάζουν τον Θεό».

Ο ηγούμενος της Μονής Μύρων Καλατζής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών, τονίζοντας ότι πλέον μπορούν να κατοικήσουν στους χώρους που αναστηλώθηκαν λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε τώρα άνετα να κατοικήσουμε στους χώρους και να τους χρησιμοποιήσουμε και να πάρουν την παλιά τους χρήση. Οι χώροι της Μονής ήταν ερείπια, τώρα έχουν στεγαστεί, απομένει το μουσείο και ο εξοπλισμός του. Οι εργασίες δεν σταματούν ποτέ συνεχίζονται, άλλωστε όλα αυτά χρειάζονται συντήρηση για να μπορέσουν να διατηρηθούν».

Ο κ. Ανδριανάκης αναφερόμενος στο έργο που έχει γίνει είπε πως τα τελευταία χρόνια οι εργασίες έγιναν οργανωμένα με βάση τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, με επαρκή χρηματοδότηση. «Βρισκόμαστε στο ευχάριστο σημείο να πούμε ότι σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της Μονής Αρκαδίου που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Η αποκατάσταση έγινε με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας και τη χρηματοδότηση από το τομεακό του υπουργείου Πολιτισμού, με την αξιοποίηση του επιστημονικού και του εργατοτεχνικού της εφορίας, όπου εργάστηκαν πάρα πολύ για να γίνουν οι πολλές μελέτες που χρειάστηκαν της αναστύλωσης, της συντήρησης και να εκτελέσουν και το έργο.

Σχεδόν έχουμε ολοκληρώσει τις επεμβάσεις μας με την κυριότερη που είναι η αποκατάσταση της όψης του Καστελλικού που έγινε με τη ευθύνη του Μιχάλη Τρουλινού του συντηρητή. Το μόνο που απομένει και εντάσσεται στα πλαίσια του ΕΣΠΑ είναι το να στήσουμε το καινούριο μουσείο, έχουμε κάνει όλες τις μελέτες, έχουν κριθεί και είναι τα πάντα έτοιμα, σε ένα χώρο που ήδη έχουμε αποκαταστήσει» ανέφερε ο προϊστάμενος της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook