Έκκληση για βοήθεια απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, σε σημείο που να κινδυνεύει η ίδια η λειτουργία του.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ιδρύθηκε στην Μυρτιά της Κρήτης, κοντά στο Ηράκλειο, με δωρεά και μετέπειτα φροντίδα του Γιώργου Ανεμογιάννη, κορυφαία μορφή στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου και εγκαινιάστηκε από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, στις 27 Ιουνίου το 1983.

Στη διαδρομή των 28 χρόνων, το Μουσείο εμπλουτίστηκε με σπουδαία τεκμήρια μουσειακού, αλλά και ερευνητικού ενδιαφέροντος για τον Νίκο Καζαντζάκη: ενθυμήματα και ντοκουμέντα, χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενα, αλλά και πλήθος επιστολών και θεατρικού υλικού. Εξελίχθηκε, έτσι, σε ένα πρότυπο «προσωπικό» μουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα, με σπουδαία εκθέματα και αρχεία που παρέχουν τεκμηριωμένη πληροφόρηση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα.

«Τα τελευταία χρόνια, με σχεδιασμό και όραμα, πέτυχε τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της λειτουργίας του στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες των επισκεπτών, αλλά και των μελετητών του συγγραφέα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Το φιλόδοξο σχέδιο υλοποιήθηκε με βάση την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο ουσιαστικά Μουσείο, μέσα στο υπέροχο Κρητικό τοπίο της περιοχής, με όχημα την πλούσια πνευματική παρακαταθήκη του μεγάλου συγγραφέα, με νέα δυναμική, σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και αισθητική αναβάθμιση των υποδομών του υποδέχεται πλέον το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον Συγγραφέα με όρους που απαιτεί το μέγεθος του ονόματός του.

Υπάρχει όμως ένας ορατός κίνδυνος στη δημιουργική πορεία αυτού του σημαντικού «κυττάρου» πολιτισμού, καθώς τα μοναδικά του έσοδα προέρχονται από το αντίτιμο των εισιτηρίων και από δωρεές φίλων του Μουσείου. Για το λόγο αυτό, το ΔΣ απευθύνει έκκληση στους όπου γης φίλους του συγγραφέα και της Κρήτης να συνεισφέρουν, ο καθένας, με όποιον τρόπο μπορεί και επιθυμεί.

Για το σκοπό αυτό έχει ανοιχτεί ειδικός τραπεζικός λογαριασμός: Piraeus Bank, BIC: PIRBGRAA, ACCOUNT No: EUR 5751-044886-603, IBAN: GR 16 0172 7510 0057 5104 4886 603, NIKOS KAZANTZAKIS MUSEUM.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τη διεύθυνση του Μουσείου στο (+30) 2810 741689, 742451, φαξ (+30) 2810 742232 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook