Στην εξοικονόμηση 2-2,5 δισ. ευρώ το 2011, από την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ανατιμολόγησης των φαρμάκων ευελπιστεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να καλύψει τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης αλλά και την αύξηση των δαπανών για συντάξεις το ερχόμενο έτος, αφού πολλοί ασφαλισμένοι θα σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

Χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε την εφαρμογή πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων ανά γιατρό ανάλογα με την περιφέρεια που εργάζεται, τον αριθμό των ασφαλισμένων αλλά και την ειδικότητα έως το τέλος του έτους με στόχο τον δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μάλιστα έχουν ξεκινήσει έλεγχοι από τον Απρίλιο προς ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ και οι οποίοι στοχεύουν σε δύο κατευθύνσεις: α) στον μηνιαίο έλεγχο για διαπίστωση υπερβολικής συνταγογράφησης και β) στον δειγματοληπτικό έλεγχο στο 5% των συνταγών για αξιόπιστη συνταγογράφηση. 

Η κα Κατσέλη επισήμανε ότι ήδη διενεργείται διοικητικός έλεγχος από το ΙΚΑ για περιπτώσεις γιατρών που εμφανίζονταν να συνταγογραφούν φάρμακα αξίας μέχρι και 250.000 ευρώ το μήνα.

Το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση θα κατατεθεί στη Βουλή και εντός του πρώτου δεκαήμερου του Νοεμβρίου αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΑΕΕ θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2011 θα κλείσει πλεονασματικά για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι το 2011 σε σχέση με το 2009 θα υπάρξει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 18-20% (1,8 δισ. ευρώ), μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15% (160 εκατ. ευρώ), της αδήλωτης εργασίας κατά 10%.
 
Ωστόσο ανέφερε ότι θα υπάρξει η αύξηση των δαπανών για την καταβολή συντάξεων πιθανότατα 4% στο ΙΚΑ και 10% για τον ΟΑΕΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook