Γραφικά σημεία της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, μνημεία, μουσεία, εκκλησίες, φαράγγια και χωριά της υπαίθρου καταγράφει τις τελευταίες έξι εβδομάδες ο τηλεοπτικός φακός του νορβηγικού συνεργείου του σταθμού ΤV3 που βρίσκεται στο νομό. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζεται από το κανάλι της Νορβηγίας, το οποίο είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στο Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του.

Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή που περιλαμβάνει σαράντα επεισόδια, τα οποία θα αρχίσουν να προβάλλονται τον Σεπτέμβριο στο κανάλι της σκανδιναβικής χώρας. Στόχος δεν είναι μόνο να προβληθεί ο νομός ως τουριστικός προορισμός με τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά κατά κύριο λόγο αυτό που θα επιχειρήσει να καταδείξει η συγκεκριμένη παραγωγή είναι ο τρόπος ζωής των κατοίκων τόσο στην πόλη όσο και στην ενδοχώρα αλλά και το πως οι ντόπιοι αντιλαμβάνονται το κεφάλαιο τουρισμός και πως βλέπουν τους τουρίστες. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην καθημερινότητα του Ρεθεμνιώτη επιχειρηματία, εργαζόμενου ή αγρότη με απώτερο στόχο να προβληθούν τα πλεονεκτήματα της ποιότητας ζωής, της προσωπικότητας των ανθρώπων και του ίδιου του τόπου.

Συνδετικός κρίκος για την επιλογή του Ρεθύμνου από το κανάλι της βόρειας Ευρώπης είναι μια Νορβηγίδα, η οποία τα τελευταία έντεκα χρόνια ζει μόνιμα και εργάζεται στο Ρέθυμνο. Η ίδια διευκολύνει το συνεργείο συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προβολή της περιοχής στην ιδιαίτερή της πατρίδα.

Τα «Ρ.Ν.» χθες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους του τηλεοπτικού συνεργείου του TV3, οι οποίοι ήταν ενθουσιασμένοι. Κατάφεραν να συνδυάσουν διακοπές και δουλειά σε ένα μέρος που το χαρακτήρισαν ειδυλλιακό. Εντελώς διαφορετικό από τη δική τους χώρα και όπως μας είπαν, δεν χορταίνουν τις ημέρες που περνούν, αφού απολαμβάνουν κάθε στιγμή τόσο τη φυσική ομορφιά αλλά κυρίως την φιλοξενία και την καλοσύνη των ανθρώπων, οι οποίοι άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες των σπιτιών τους και ήταν πρόθυμοι να τους ξεναγήσουν και να συμβάλλουν, όπως μπορούν, στην προβολή κάθε περιοχής.

Η φιλοξενία, η διατροφή αλλά και οι προσωπικότητες των ανθρώπων, όπως ανέφερε ο Μόρτεν Άντερσεν, υπεύθυνος του τηλεοπτικού συνεργείου, τους έχουν γοητεύσει: «Ήρθαμε στην Κρήτη πριν τρεις μήνες για να δούμε το μέρος και μας αρέσει πάρα πολύ. Είμαστε ήδη έξι εβδομάδες εδώ και έχουμε επισκεφτεί πολλά μέρη αλλά και χωριά. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το περιβάλλον και τη φύση, της οποίας η ομορφιά για εμένα ήταν πρωτόγνωρη. Η φιλοξενία ήταν υπέροχη. Ταξιδεύουμε πολύ και έχουμε ασχοληθεί με διάφορα είδη εκπομπών σε όλη τη Μεσόγειο και πραγματικά εδώ στην Κρήτη, έχουμε τις καλύτερες εντυπώσεις από τους ανθρώπους, από όλα τα μέρη που έχω επισκεφτεί. Ελπίζω, μέσα από το ντοκιμαντέρ, οι Νορβηγοί να δουν την Κρήτη από μια διαφορετική σκοπιά. Προσπαθούμε να δείξουμε μια άλλη όψη. Δεν θέλουμε να απευθυνθούμε μόνο στους τουρίστες που έρχονται για λίγες ημέρες και κάνουν διακοπές. Θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και μέσα από ντοκιμαντέρ να προβάλλουμε τι κάνουν οι Έλληνες και ποια είναι η γνώμη τους και η άποψή τους για τους τουρίστες και τον τουρισμό».

Ο Μόρτεν Άντερσεν, μπορεί να μην θυμόταν τα ονόματα των περιοχών που έχει επισκεφτεί, όμως θυμόταν κάθε στιγμή και κάθε άνθρωπο που γνώρισε κατά την παραμονή του. Ακόμα και αν δεν μιλούν την ίδια γλώσσα διάβαζε στα μάτια τους την καλοσύνη και τη διάθεσή τους να τους εξυπηρετήσουν και να τους βοηθήσουν. Ο ίδιος φαίνεται να μην εντόπισε κανένα αρνητικό σε ολόκληρο το νομό: «Ειλικρινά, δεν μου έρχεται κάτι κακό ή αρνητικό. Απλά απολαμβάνω κάθε στιγμή» μας είπε.

Η Έλεν Χάνσεν, κατάγεται από τη Νορβηγία, τα τελευταία έντεκα χρόνια ζει στο Ρέθυμνο, ενώ εδώ και δέκα χρόνια ασχολείται με την κατασκευή και πώληση κατοικιών.

Η κυρία Χάνσεν, είναι ο συνδετικός κρίκος με το κανάλι της Νορβηγίας και το συνεργείο που βρίσκεται στο Ρέθυμνο καταγράφοντας με τη δική της βοήθεια τα παραδοσιακά χωριά, τους οικισμούς αλλά και σημεία της πόλης.

Όπως ή ίδια εξηγεί μιλώντας στα «Ρ.Ν.» νιώθει πλέον Ρεθεμνιώτισσα. Απολαμβάνει την πόλη και τη νιώθει πλέον δικιά της. Δεν μιλά καλά ελληνικά, όμως καθημερινά είναι ευτυχής που περπατά στο δρόμο και χαιρετά γείτονες και περαστικούς. Η κυρία Χανσεν αν και παντρεμένη με Άραβα λατρεύει τους Έλληνες και πολύ περισσότερο τους Ρεθεμνιώτες. Η δική της συμβολή στο ντοκιμαντέρ είναι να καταγραφούν σημεία και δραστηριότητες, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στους τουριστικούς οδηγούς, κάτι που όπως λέει επιτυγχάνεται με προσωπική επαφή με τους ανθρώπους.

Το Ρέθυμνο είναι πανέμορφο όχι μόνο για τις διακοπές αλλά και το χειμώνα λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.»: «Είμαι εδώ έντεκα χρόνια, άνοιξα την επιχείρησή μου σε ένα χρόνο και παντρεύτηκα μετά από τρία χρόνια. Ένα κανάλι της Νορβηγίας βρίσκεται εδώ για έξι εβδομάδες. Σκοπός τους είναι να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ, όπου θα προβάλλουν τον τουρισμό του Ρεθύμνου με τα μάτια του ντόπιου. Κάνουν σκηνές από τα ξενοδοχεία, από κρητικές οικογένειες σε ταβέρνες και επίσης με ακολουθούν για να δουν και να καταγράψουν πως είναι να ζεις, να εργάζεσαι και να επενδύεις στο Ρέθυμνο. Τα γυρίσματα δεν αφορούν όλη την Κρήτη παρά μόνο το Ρέθυμνο.

Θέλουμε να δείξουμε ότι ο νομός είναι πανέμορφος όχι μόνο για τις παραλίες, οι οποίες αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των γυρισμάτων μας αλλά βασικά πηγαίνουμε στα χωριά, επισκεπτόμαστε μουσεία, παραδοσιακά μέρη και ανθρώπους και καταγράφουμε πράγματα, τα οποία δεν γράφονται στους τουριστικούς οδηγούς και δείχνουν τους Κρητικούς. Το ένα μέρος λοιπόν αφορά τις διακοπές και το άλλο είναι να δουν οι Νορβηγοί το Ρέθυμνο με τα μάτια των ντόπιων. Θέλουμε να δείξουμε πως είναι να ζεις και να νιώθει ντόπιος όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα. Τα πράγματα εδώ είναι διαφορετικά από ότι στη Νορβηγία. Στο διαφορετικό, όμως, δεν υπάρχει λάθος ή σωστό. Για παράδειγμα εγώ βγαίνω στο δρόμο και χαιρετώ τους πάντες. Στη χώρα μου μπορεί να περπατήσω πέντε τετράγωνα και να μην χαιρετήσω κανέναν».

Η Έλενα Χάνσεν ξεκαθαρίζει πως είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό, ότι το Ρέθυμνο είναι ένα ασφαλές μέρος και πως όλα αυτά που ακούγονται για την Αθήνα και τα επεισόδια δεν έχουν σχέση με το νησί. «Το Ρέθυμνο είναι ένα μέρος ασφαλές και πανέμορφο όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα και αξίζει να επενδύσει κανείς σε αυτό. Είναι ένα μέρος μαγικό που ζει με άλλους ρυθμούς από ότι η Αθήνα. Η οικονομική κρίση είναι πραγματικότητα, όμως, στο νησί τα πράγματα είναι διαφορετικά από όλα όσα ακούγονται ότι γίνονται στην πρωτεύουσα. Και στο δικό μου κλάδο -την κατασκευή- πέρσι το καλοκαίρι τα πράγματα ήταν δύσκολα. Οι άνθρωποι επένδυαν περισσότερο από όσο μπορούσαν και είχαμε ιδιοκτησίες που η τιμή τους ήταν κάτω από την αξία της αγοράς. Αυτές που πωλήθηκαν ήταν πολύ λίγες. Οι τιμές τώρα είναι ανάλογες με εκείνες του 2006 και του 2007 και η αγορά επανέρχεται».

Το τηλεοπτικό συνεργείο θα παραμείνει στο Ρέθυμνο μέχρι τις 16 Ιουλίου, ενώ το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην τηλεόραση της Νορβηγίας τον Σεπτέμβριο, ενώ φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα καταλήξει στον τίτλο που θα φέρει.

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook