Κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα στην πορεία ένταξης» της Τουρκίας προσήλθε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο με τους «28» στις Βρυξέλλες για το «καυτό» ζήτημα του προσφυγικού. 

«Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας» είπε από πλευράς της προσερχόμενη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ως προς ξεπάγωμα της τελματωμένης διαπραγμάτευσης πως «πρόκειται για μία ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων». 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «νέα αρχή» στην τουρκική ενταξιακή διαδικασία, τονίζοντας ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας, τις παγκόσμιες προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, όπως και τις περιφερειακές γεωπολιτικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, περιλαμβανομένου ζητημάτων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό».

«Είμαι ευγνώμων προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός πριν προσέλθει στις εργασίες της συνόδου.

Από πλευράς της, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε προσερχόμενη ότι υπάρξει συμφωνία επί του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, προσθέτοντας ότι το «σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων -σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση».

«Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία» συνέχισε.

«Η σύνοδος κορυφής αφορά στη διαπραγμάτευση μίας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σε θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» είπε προσθέτοντας πως «σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook