Για πρώτη φορά το Πεντάγωνο αναφέρει με κάποιες λεπτομέρειες το χρονοδιάγραμμα της αμερικανικής αποχώρησης την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του τον περασμένο Ιούνιο.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ξεκινάει  σιγά-σιγά φέτος το καλοκαίρι με την επιστροφή 800 στρατιωτών μέσα στον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα την αποχώρηση μέχρι το τέλος του έτους 10.000 ανδρών, ενώ θα ακολουθήσει έως το τέλος του καλοκαιριού του 2012 η αποχώρηση των υπόλοιπων ενισχύσεων που είχαν σταλεί στα τέλη του 2009 στο Αφγανιστάν, δηλαδή 23.000 στρατιώτες.
 
«Η αποχώρηση θα αρχίσει αυτό το μήνα, όπως τόνισε ο πρόεδρος στην ομιλία του» είπε ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες, δεύτερος στην ιεραρχία της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στη διάρκεια τηλε-διάσκεψης από την Καμπούλ.
 
Η αποχώρηση αυτή αφορά «στρατεύματα μάχης, δυνάμεις υποστήριξης μάχης και δυνάμεις επιμελητειακής υποστήριξης μάχης» πρόσθεσε.

«Θα είναι μια σταδιακή αποχώρηση και είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να αποσύρουμε τις δυνάμεις αυτές έως τα τέλη του έτους και να εκπληρώσουμε την αποστολή μας».
 
«Βελτιώνεται η κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, παρά τις πρόσφατες επιθέσεις, θετικό σημάδι ενόψει της ανάληψης της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας από την αφγανική κυβέρνηση», εκτιμά ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο σουηδός διπλωμάτης δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται σε ένα «σταυροδρόμι».

 Αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιθέσεις, που μόνο χθες προκάλεσαν το θάνατο 12 ως 33 αστυνομικών και πέντε πολιτών, αλλά
επισήμανε πως η ώρα να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας του το ίδιο Αφγανιστάν πλησιάζει.
 
«Η μεταβίβαση είναι σαν ένα τρένο που προχωρά. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που διαθέτω, (το τρένο) βρίσκεται πάνω στις ράγες» είπε χαρακτηριστικά ο ντε Μιστούρα.
 
Σχετικά με την συνολική εικόνα της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ο ίδιος επισήμανε πως «έχει την εντύπωση πως υπάρχει βελτίωση» παρά το κλίμα βίας.

Η ανάληψη της ευθύνης της ασφάλειας στο Αφγανιστάν που θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, θα επιτρέψει και την αποχώρηση μέρους των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

 Πολλοί όμως είναι εκείνοι που αμφισβητούν την ικανότητα των αφγανικών δυνάμεων να αναλάβουν αυτήν την αποστολή χωρίς την συνδρομή των δυτικών συμμάχων.