Η Γερμανία και η Ολλανδία προκρίνουν μία περισσότερο δραστική συμμετοχή των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, αποδεχόμενες ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της από τους διεθνείς οίκους στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ενδεχομένως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και ο Τύπος.

Η εφημερίδα «Wall Street Journal» αναφέρει ότι η επαναφορά χθες από τη Γερμανία της πρότασης που είχε υποβάλει πριν από έναν μήνα -για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας - σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι ένα αποδεκτό τίμημα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών.

Σημειώνεται ότι την πρόταση είχε υποβάλει πριν από έναν μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Schäuble, αλλά είχε αποσυρθεί μετά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γαλλίας, επειδή θα οδηγούσε τους οίκους να τη χαρακτηρίσουν ως χρεοκοπία.

Χθες, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Jörg Asmussen, δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters ότι «μπορούμε να θέσουμε και άλλες επιλογές στο τραπέζι, όπως την ανταλλαγή των ομολόγων», επειδή, όπως είπε, οι οίκοι προτίθενται να θεωρήσουν ως χρεοκοπία και τη γαλλική πρόταση για την εθελοντική αναχρηματοδότηση από τους ιδιώτες των ομολόγων που θα λήξουν έως το 2014 με νέα ομόλογα 30ετους διάρκειας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, δήλωσε ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση, καθώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις συζητήσεις για μία σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών. Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι η Γερμανία θεωρεί ότι η χρεοκοπία θα ισχύσει για σύντομο χρόνο.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jan Kees De Jager, δήλωσε στην εφημερίδα «Het Financieele Dagblad», ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να πιεσθεί για τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης, γιατί είναι αδύνατο να αφεθούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση, ενώ χαρακτήρισε «αποδεκτό κίνδυνο» να υπάρξει ένα γεγονός αξιολόγησης (rating event) από τους οίκους.

«Νομίζω ότι πρέπει να δεχθούμε ότι μία εθελοντική συμβολή δεν είναι ρεαλιστική. Αν μία υποχρεωτική συμβολή των τραπεζών οδηγήσει σε ένα σύντομο και μεμονωμένο γεγονός αξιολόγησης (μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης), αυτό δεν είναι κακό, επειδή η Ελλάδα βρίσκεται εκτός των αγορών και δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει σε αυτές για κάποιο χρόνο» επεσήμανε ο Ολλανδός υπουργός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η επαναφορά της γερμανικής πρότασης για την ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών έγινε ενώ οι εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών συζητούσαν χθες στο Παρίσι για τη στάση τους όσον αφορά στη συμβολή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», η ανταλλαγή των ομολόγων δεν συζητήθηκε, ενώ πρόσωπο που συμμετείχε στις συζητήσεις απέρριψε την πρόταση, σημειώνοντας: «Το γεγονός ότι βλέπουμε την πρόταση αυτή να επανέρχεται δείχνει πόσο λίγη αντίληψη έχει ο δημόσιος τομέας για τα τεχνικά θέματα της διαδικασίας».

Αν και η συζήτηση χαρακτηρίσθηκε από άλλο πρόσωπο που συμμετείχε ως «πολύ χαοτική», φαίνεται ότι υπάρχει μία αργή πρόοδος μεταξύ των πιστωτών να συζητήσουν μεταξύ τριών επιλογών: Πρώτον, η κεντρική επιλογή παραμένει η αρχική γαλλική πρόταση για αναχρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν έως το 2014 με νέα 30ετη ομόλογα. Η διαφορά είναι ότι πλέον συζητείται το επιτόκιο να είναι κυμαινόμενο με βάση το euribor τριών μηνών συν ένα περιθώριο, ώστε με τα σημερινά δεδομένα να φτάνει το 3,3%, ενώ η καθαρή επαναγορά ελληνικών ομολόγων θα φθάνει το 70% αυτών που λήγουν.

Δεύτερον, υπάρχει η παραλλαγή της γαλλικής πρότασης για επαναγορά 5ετων ομολόγων με επιτόκιο σταθερό 5,5%.

Τρίτον, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Charles Dallara, πρότεινε την επαναγορά του ελληνικού χρέους, η οποία, σύμφωνα με τους συμβούλους του IIF, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., ενδεχομένως και από κρατικά επενδυτικά ταμεία της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Οι συζητήσεις των τραπεζών, υπό τη διοργάνωση του IIF, συνεχίζονται σήμερα στη Ρώμη, όπου βρίσκεται από ελληνικής πλευράς ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.), Πέτρος Χριστοδούλου.