Τελευταία ενημέρωση 17:20

Ο Γεράσιμος Μαρματάκης, είναι ο νέος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, μετά την απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, που συνεδρίασε για την εκλογή του διαδόχου του μακαριστού Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου.

Κατά την ψηφοφορία των μελών της Επαρχιακής Συνόδου, που έγινε μέσα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, ο εμψηφισμένος Μητροπολίτης έλαβε 5 ψήφους, ο  Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης & Σητείας Κύριλλος Διαμαντάκης, που έλαβε 2 και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας & Χερρονήσου, Τίτος Ταμπακάκης 1.

Στις δηλώσεις τους τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ευχήθηκαν στον νέο Μητροπολίτη να συνεχίσει επάξια το έργο του πρωκατόχου του.

Αίσθηση, όμως, προκάλεσε η τοποθέτηση του Μητροπολίτη  Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κκ Ευγενίου, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο για εκείνον να συμμετέχει για 1η φορά στην εκλογή Μητροπολίτη στην Κρήτη και μάλιστα για την θέση του πνευματικού του πατέρα.

Ο Μητροπολίτης ανέφερε πως αρχικά επιλογή του ήταν ο Πατήρ Τίτος Ταμπακάκης, που ήταν το δεξί χέρι του μακαριστού Νεκταρίου και επιθυμούσε και η τοπική κοινωνία, εξήγησε γιατί επέλεξε να στηρίξει και να ψηφίσει τον νέο Μητροπολίτη.

Λίγα λεπτά μετά την εκλογή του, ο Γεράσιμος Μαρματάκης, έφτασε στην Αρχιεπισκοπή, όπου δέκτηκε τα συγχαρτήρια από Ιερείς αλλά και πολίτες που τον περίμεναν.

Στη συνέχεια ενώπιον των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ανέγνωσε το μικρό του μήνυμα.

Η τελετή χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη θα πραγματοποιηθεί στον Ι.Μ Ναό του Αγ Μηνά το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου έχει ως εξής:

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνελθούσα εις Συνοδικήν Συνεδρίαν, σήμερον 8ην Δεκεμβρίου 2015 εν Ηρακλείω, παρόντων απάντων των Μελών Αυτής, ησχολήθη με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Η Ιερά Σύνοδος, ψήφων κανονικών γενομένων, εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, προέβη εις την εκλογήν Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου εξελέγη ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μαρματάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου,, όστις ακολούθως έδωκε το νενομισμένο Μικρόν Μήνυμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Το Μέγα Μήνυμα του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, θα δοθή υπ’ αυτού την Παρασκευήν, 18ην Δεκεμβρίου και ώραν 6.00 μ.μ., η δε εις Επίσκοπον χειροτονία αυτού θα τελεσθή το Σάββατον, 19ην Δεκεμβρίου ε.ε., εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Εκ της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης

 

Συγχαρητήριο μήνυμα του  Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη 

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας ως νέος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου. Στο πρόσωπο σας η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποτυπώνει τις αξίες και τα πολύτιμα κηρύγματα των Πατέρων της Εκκλησίας μας. Η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι συμπαραστάτης στο Εκκλησιαστικό-κοινωνικό και φιλανθρωπικό σας έργο που είχε ξεκινήσει με την άριστη συνεργασία μας  με τον προκάτοχο σας κυρό Νεκτάριο. Σας εύχομαι καλή δύναμη στο ποιμαντορικό, πνευματικό, κοινωνικό σας έργο, πάντα Άξιος».

Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού 

«Συγχαίρω θερμώς τον νέο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο  για την εκλογή του. 
Με την αφοσίωση του στην Εκκλησία, την παιδεία και τις θεολογικές γνώσεις του, την άοκνη δράση και την ψυχική του ευγένεια, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει στην πνευματική ανάταση, στις κοινωνικές ανάγκες, και στην ενδυνάμωση της Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, συνεχίζοντας, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, το λαμπρό ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νεκταρίου».

Βιογραφικό Θεοφ. Εψηφισμένου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου  κ. Γερασίμου

Ο Θεοφ. Εψηφισμένος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, γεννήθηκε το 1969. Οι γονείς του ονομάζονται Ευτύχιος και Μαρίνα.
Τις εγκύκλιες σπουδές του περάτωσε στο Ηράκλειο. Φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα εις το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών στον τομέα Ιστορίας – Λατρείας.
Το 1994 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Το 1995 χειροτονήθηκε Διάκονος. Το 1998 διορίσθηκε οικονόμος του ερειπωμένου Μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγκαράθου «Κυρία Ελεούσα», το οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων.
 Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 2001. Εκπροσώπησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης σε διάφορες αποστολές και εκδηλώσεις.
Το 2004, εξελέγη από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής της Μετανοίας του Ηγούμενος αυτής και από τη θέση αυτή διηκόνησε την Εκκλησία ως και της εκλογής του.
Επί Ηγουμενίας του ανακαινίσθηκε το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, το Ηγουμενείο και άλλα τμήματα αυτής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook