Μία περισσότερο δραστική συμμετοχή των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα προκρίνουν Γερμανία και Ολλανδία, αποδεχόμενες ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της από τους διεθνείς οίκους στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ενδεχομένως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι η επαναφορά χθες από τη Γερμανία της πρότασης που είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα -για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας – σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι ένα αποδεκτό τίμημα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών.

Σημειώνεται ότι την πρόταση είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, αλλά είχε αποσυρθεί μετά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γαλλίας, επειδή θα οδηγούσε τους οίκους να τη χαρακτηρίσουν χρεοκοπία.

Χθες, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιεργκ Άσμουσεν δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters ότι «μπορούμε να θέσουμε και άλλες επιλογές στο τραπέζι, όπως την ανταλλαγή των ομολόγων», επειδή, όπως είπε, οι οίκοι προτίθενται να θεωρήσουν ως χρεοκοπία και τη γαλλική πρόταση για την εθελοντική αναχρηματοδότηση από τους ιδιώτες των ομολόγων που θα λήξουν έως το 2014 με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση, καθώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις συζητήσεις για μία σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών.

Παράλληλα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ δήλωσε στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να πιεσθεί για τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης, γιατί είναι αδύνατο να αφεθούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση, ενώ χαρακτήρισε αποδεκτό κίνδυνο να υπάρξει ένα γεγονός αξιολόγησης από τους οίκους.

Η επαναφορά της γερμανικής πρότασης για την ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών έγινε, ενώ οι εκπρόσωποι μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών συζητούσαν στο Παρίσι για τη στάση τους όσον αφορά στη συμβολή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ανταλλαγή των ομολόγων δεν συζητήθηκε, ενώ πρόσωπο που συμμετείχε στις συζητήσεις απέρριψε την πρόταση, σημειώνοντας: «Το γεγονός ότι βλέπουμε την πρόταση αυτή να επανέρχεται, δείχνει πόσο λίγη αντίληψη έχει ο δημόσιος τομέας για τα τεχνικά θέματα της διαδικασίας». Αν και η συζήτηση χαρακτηρίσθηκε από άλλο πρόσωπο που συμμετείχε ως πολύ χαοτική, φαίνεται ότι υπάρχει μία αργή πρόοδος μεταξύ των πιστωτών να συζητήσουν μεταξύ τριών επιλογών:

Πρώτον, η κεντρική επιλογή παραμένει η αρχική γαλλική πρόταση για αναχρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν έως το 2014 με νέα 30ετή ομόλογα. Η διαφορά είναι ότι πλέον συζητείται το επιτόκιο να είναι κυμαινόμενο με βάση το euribor τριών μηνών συν ένα περιθώριο, ώστε με τα σημερινά δεδομένα να φτάνει στο 3,3%, ενώ η καθαρή επαναγορά ελληνικών ομολόγων θα φθάνει στο 70% αυτών που λήγουν.

Δεύτερον, υπάρχει η παραλλαγή της γαλλικής πρότασης για επαναγορά 5ετών ομολόγων με επιτόκιο σταθερό 5,5%.

Τρίτον, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα πρότεινε την επαναγορά του ελληνικού χρέους, η οποία, σύμφωνα με τους συμβούλους του IIF, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενδεχομένως και από κρατικά επενδυτικά ταμεία της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Οι συζητήσεις των τραπεζών, υπό τη διοργάνωση του IIF, συνεχίζονται σήμερα στη Ρώμη, όπου βρίσκεται από ελληνικής πλευράς ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

epikaira.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook