Το σπρεντ των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας έφθασε σήμερα σε ιστορικό "υψηλό", από την δημιουργία της ευρωζώνης, λίγο αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε το βασικό δανειστικό της επιτόκιο κατά 0,25%, αλλά και με φόντο τους φόβους των επενδυτών για διάδοση της κρίσης χρέους, προς το παρόν μόνον στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Στις 17:24 ώρα Ελλάδας το σπρεντ των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων διαμορφωνόταν στο 12,677% (από 12,177% χθες Τετάρτη, τελικό).

Ιστορικό υψηλό, υπενθυμίζεται, διαμορφώνεται και όσον αφορά το σπρεντ των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων, πολύ λίγο αφότου η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, απότομα, "στο επίπεδο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας".

Αναλυτής της αγοράς ομολόγων του οίκου Natixis σχολίασε, σήμερα, ότι "μετά την Πορτογαλία, πλήττεται τώρα από τις αγορές η Ιρλανδία, την ώρα που οι επενδυτές φοβούνται ότι οι οίκοι αξιολόγησης. . . θα δράσουν σε βάρος κι άλλων κρατών μελών στη 17μελή ευρωζώνη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες ".

protothema.gr