Το θολό τοπίο δεν βρίσκεται μόνο απέναντι στην κρίση χρέους στην Ελλάδα – για την οποία συνεδριάζουν κάθε δυο ημέρες σε Ρώμη – Παρίσι- Βερολίνο. Σήμερα, απέτυχε για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο μια δημοπρασία ομολόγων της Κίνας καθώς οι εγχώριες τράπεζες ήθελαν μεγαλύτερες αποδόσεις για προστασία έναντι του πληθωρισμού.

Είναι προφανές ότι αν σκάσει η κρίση χρέους στην Κίνα ή η μετοχική αγορά της τότε το δικό μας πρόβλημα χρέους θα μοιάζει…. Παράδεισος.

Στην Ευρώπη, πάντως, το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν τους ιδιώτες να συμμετάσχουν με 15 δισ. ευρώ, οι αποκρατικοποιήσεις με 30 δισ. και τα υπόλοιπα να είναι το δάνειο από Ε.Ε και ΔΝΤ.

Όλα θολά γι΄ αυτό και οι αγορές αντιδρούν αρνητικά τόσο ως προς στο spread (1400 μονάδες το ελληνικό, πάνω από 1.000 το ιρλανδικό και το πορτογαλικό), ενώ ο Γενικός Δείκτης έχασε 1,04% φθάνοντας τις 1251,10 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, η πτώση του ΧΑ έχασε 4,39%.

Στα 4,68 ευρώ η Εθνική σημείωσε πτώση 3,31%. Πάνω από 3% η πτώση και σε Eurobank, Marfin Popular, Εurobank, Πειραιώς και MIG.

Κέρδη σημείωσε λόγω εταιρικής εξέλιξης μόνο η Ελλάκτωρ με 2,64%, η μετοχή της ΟΠΑΠ με 3,75 και η ΔΕΗ με 1,18% - λόγω και των ανακοινώσεων για τις πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων.

Στα 66,6 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές στην Οδό Αθηνών, ενώ στην Ευρώπη και πάλι έχουν απώλειες τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης.