Aναστολή των επενδύσεων της Eldorado Gold με αποτέλεσμα να χαθούν ή να κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 1100 θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε η καναδική πολυεθνική Eldorado Gold, εξαρτώντας την στάση που θα κρατήσουν στην επένδυση από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην χορήγηση των σχετικών αδειών για την υλοποίηση του έργου.

«Έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 600 εργαζόμενοι», ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ. Και συμπλήρωσε: «θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα. Εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν χορηγηθεί η άδεια τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης».

Πρόκειται για την πρώτη και ίσως τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ που διακόπτεται με τον κίνδυνο να μεταδώσει “αρνητικά μηνύματα” στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός. «Αυτές οι επενδύσεις αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για όλους τους πιθανούς μεγάλους επενδυτές – εγχώριους και διεθνείς», παρατήρησε ο κ. Ράιτ, προσθέτοντας: «θα πρέπει να αποτελούν διαφήμιση για επενδύσεις στην Ελλάδα. Προσωπικά, είναι πολύ απογοητευτικό να είμαστε εδώ σήμερα και να σας μιλάμε για τα αντίθετα!».

Η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι το υπουργείο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μόνο η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια! 

«Η Eldorado έχει υπάρξει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την Ελληνική κυβέρνηση και προς τις κοινότητες όπου βρίσκονται τα μεταλλεία μας», δήλωσε ο κ. Ράιτ, και πρόσθεσε: «όμως παρά ταύτα, από το 2012 έχουμε αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και λοιπών Δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Το 2015 το Υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα έρεισμα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να επιτύχουμε διάλογο σε διάφορα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης – με τη στήριξη των σωματείων μας, των βιομηχανικών συνδέσμων στην Ελλάδα και της Καναδικής κυβέρνησης – ώστε να δώσουμε έμφαση στα κοινωνικο-οικονομικά πλεονεκτήματα των επενδύσεών μας».

Όπως είπε ο κ. Ράιτ «η κατασκευή μεταλλείων απαιτεί κεφάλαια, προσόντα, χρόνο και συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Η ομάδα μας στην Ελλάδα έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να βοηθήσει τους εταίρους μας να καταλάβουν τα οφέλη των έργων μας προς την τοπική κοινότητα και τη χώρα. Έχουν επίσης επικεντρωθεί στο να αναπτύσσουν τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε τα μεταλλεία μας υπεύθυνα, χρησιμοποιώντας βέλτιστες βιομηχανικές πρακτικές, σε συμμόρφωση με κανονισμούς ασφάλειας και περιβαλλοντικούς κανονισμούς και διατηρώντας συστήματα εντοπισμού, διαχείρισης, ελέγχου και αποκατάστασης πιθανών επιπτώσεων. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας για να αποδείξουμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να υπάρξει με υπευθυνότητα. Η επιτυχία μας στηρίζεται σε αυτό. Η Eldorado δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την ίδια δέσμευση για διάκριση όπως και στις άλλες δραστηριότητές της παγκοσμίως. Όμως στο τέλος της ημέρας, επενδυτές όπως εμείς έχουν ανάγκη από σαφήνεια στους κανονισμούς και αφοσιωμένους κυβερνητικούς εταίρους ούτως ώστε να οικοδομηθεί πραγματικά μία βιομηχανία από την οποία μπορούν όλοι να ωφεληθούν. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να βασιστεί στις υπάρχουσες πολιτικές, διαδικασίες και νόμους για να επιταχύνει τη χορήγηση των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά έργα.

Και οι δύο πλευρές δεσμευόμαστε από το νόμο. Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς. Είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει. Οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι όμηροι σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες. Ευελπιστούμε σε δίκαιες, μοντέρνες και διαφανείς ρυθμίσεις και στη συνεπή και παραγωγική υλοποίησή τους. Είναι γεγονός ότι οι σαφείς και δίκαιες ρυθμίσεις μας βοηθούν να κάνουμε τη δουλειά μας».

Όπως επεσήμανε ο κ. Ράιτ «Στη Χαλκιδική είχαμε αρχίσει να βλέπουμε την αναγέννηση της περιοχής με νέους ανθρώπους να μετακομίζουν εκεί για να καλύψουν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Ελληνικός Χρυσός αλλά και σε άλλες παράπλευρες της επένδυσής μας οικονομικές δραστηριότητες εντός του δήμου. Υπάρχει σημαντική προοπτική για την βόρεια Ελλάδα να λάβει ηγετική θέση στη μεταλλευτική δραστηριότητα προς όφελος όλων των κοινωνικών εταίρων. Όμως η Ελλάδα πρέπει να έχει την πολιτική βούληση και το κανονιστικό πλαίσιο για να μας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με την πλήρη υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου στην Ελλάδα».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα η αξιοποίηση της υπεύθυνης ανάπτυξης των ορυκτών της πόρων. «H Ελλάδα είμαι μία χώρα με ανθρώπους με υψηλή μόρφωση, με καλά αναπτυγμένες υποδομές και πολύ μεγάλο ορυκτό πλούτο. Διαθέτει τα δομικά στοιχεία για να γίνει ένα εξαιρετικό μεταλλευτικό πεδίο. Επιπλέον, η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους και κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίοι εφαρμόζονται στις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Και είναι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίχτηκε η απόφασή μας να επενδύσουμε στη χώρα. Η Eldorado είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Ράιτ η Eldorado μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια δολ. στην κατασκευή και ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και πληρωμές φόρου 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Το υπόλοιπο έχει δαπανηθεί κυρίως για την πληρωμή των εργαζομένων και εργολάβων μας καθώς και σε Έλληνες προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε πενταπλασιάσει το εργατικό δυναμικό μας στη Χαλκιδική. Έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Εκτιμούμε ότι έχουν δημιουργηθεί άλλες 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία ως αποτέλεσμα της επένδυσής μας. Για παράδειγμα η Ελληνικός Χρυσός είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του λιμένος Θεσσαλονίκης. Τα έργα μας έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν γενιές Ελλήνων σε εργασίες υποστηρικτικές της οικογένειας σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

Το εισόδημα από τους φόρους και τις εξαγωγές που προκύπτει από την επένδυσή μας ωφελεί άμεσα τους ανθρώπους στην Ελλάδα με το να παρέχει στην Κυβέρνηση πόρους που είναι απαραίτητοι για τη στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών όπως είναι η υγεία και η παιδεία. Ενδεικτικά να σας υπογραμμίσω κάποια βασικά μεγέθη – βασιζόμενα στους αρχικούς προϋπολογισμούς, εκτός από τα οφέλη που προήλθαν από την ανάπτυξη των μεταλλείων μας στη Θράκη, αναμένουμε ότι, κατά τη διάρκεια ζωής των έργων της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός θα συνεισφέρει περίπου:

-1.0 δισεκατομμύριο ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση 
-1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε μισθούς
-100 εκατομμύρια ευρώ σε τοπικά φιλανθρωπικά ιδρύματα
-150 εκατομμύρια ευρώ σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις 
-75 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε έργα υποδομής της περιοχής 
-Περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές προς τοπικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών. 

Σε φάση πλήρους παραγωγής το 2018, τα ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ περίπου θα βοηθήσουν τη χώρα στην πληρωμή των αγαθών και υπηρεσιών που εισάγει καθώς και στην αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος που έχει σήμερα η Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ενημέρωση των Καναδών η πορεία της ελληνικής επένδυσης θα εξελιχθεί ως εξής:

Σκουριές

Στο έργο έχουν επενδυθεί πάνω από 300 εκ. δολάρια. Ωστόσο αποτελεί ειλημμένη απόφαση η κατασκευή και οι εργασίες ανάπτυξης στις Σκουριές να ανασταλούν. Θα συνεχιστούν εργασίες προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης που πραγματοποιούνται με σκοπό τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στο εργοτάξιο με κόστος 1 εκατομμύριο δολαρίων τον μήνα.

Ολυμπιάδα

Ως μέρος της Φάσης 2 του Έργου της Ολυμπιάδας, το υπόγειο μεταλλείο είναι έτοιμο για την παραγωγή μεταλλεύματος ποσότητας 385.000 τόνων περίπου ετησίως. Από το πρώτο τρίμηνο του 2017, το μετάλλευμα από το μεταλλείο θα κατεργάζεται στο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, του οποίου η ανακατασκευή κόστους 55 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Όμως, τα σχέδια ανακατασκευής εξαρτώνται από τη χορήγηση της απαιτούμενης άδειας εγκατάστασης από το υπουργείο. Το Δεκέμβριο 2015, η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε στο ΥΠΕΝ όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να λάβει την άδεια, η οποία πρέπει να εκδοθεί εντός 60 ημερών από την ημέρα υποβολής των εγγράφων, σύμφωνα με την Ελληνική μεταλλευτική νομοθεσία. Σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν εκδώσει την άδεια εγκατάστασης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης και στο Έργο της Ολυμπιάδας, όπου σήμερα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι.

Μεταλλείο Στρατωνίου

To μεταλλείο Στρατωνίου, έχει ζωή τριών ετών, βάσει των βέβαιων γεωλογικά αποθεμάτων. Υπάρχουν γεωλογικές δυνατότητες επέκτασης των αποθεμάτων και παράτασης της ζωής του μεταλλείου, όμως η διαπίστωση των πρόσθετων αποθεμάτων απαιτεί ανάπτυξη και εκτέλεση προγράμματος γεωτρήσεων με εκτιμώμενο κόστος 25 εκατομμύρια δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα εκδοθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες άδειες.

Η Eldorado βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος αυτού υπό το πρίσμα του γενικότερου επενδυτικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.

Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη)

Η έγκριση από το υπουργείο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου του Περάματος και μίας άδειας γεωτρήσεων που απαιτείται για το έργο των Σαπών στη Θράκη, είναι σε εκκρεμότητα για πάνω από δύο έτη. Η εταιρεία αποφάσισε να θέσει και τα δύο έργα σε συντήρηση κρατώντας τις δαπάνες στο ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για τη διαφύλαξη των τίτλων και δικαιωμάτων της στα δύο έργα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook