Στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου και του γιέν [JPY=X] \"Σχετικά υποχώρησε το ευρώ [EUR=X] \"Σχετικά εν μέσω ανησυχιών, ότι, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ενδέχεται να επεκταθεί στην Ιταλία καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης παραμένουν διχασμένοι για το πώς θα δομήσουν την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Το ευρώ υποχώρησε έναντι των περισσότερων από τα κυριότερα νομίσματα του κόσμου μετά το δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ότι, η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ιταλία μετά τη συντονισμένη διάσωση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ . Τα δολάρια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας κινήθηκαν πτωτικά καθώς οι επενδυτές απέφυγαν τοποθετήσεις σε στοιχεία με υψηλές αποδόσεις εν μέσω ανησυχιών, ότι, η Κίνα θα λάβει και άλλα μέτρα για να κατευνάσει την οικονομική ανάπτυξη.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται οι 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης υποχώρησε 0,4% για να διαμορφωθεί στο 1,4203 δολ. στις 10:09 π.μ. στο Τόκιο από 1,4265 δολ. που ήταν στις 8 Ιουλίου, αφού νωρίτερα διαμορφώθηκε στο 1,4187 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Ιουνίου. Το ευρώ υποτιμήθηκε 0,3% φθάνοντας στα 114,64 γιέν και άγγιξε τα 114,40 γιέν, επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Ιουνίου. Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 80,71 γιέν από 80,64 γιέν που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τις τρεις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που έλαβαν οικονομική βοήθεια.

Σημειώνεται, ότι, κρίσιμο θα είναι το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με επίκεντρο το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Θα προηγηθεί συνάντηση μεταξύ Βαν Ρομπέϊ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο και Ολι Ρεν προκειμένου να βρεθεί λύση πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η απόδοση των ιταλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εννέα ετών φθάνοντας στο 5,27% στις 8 Ιουλίου, ωθώντας τα spreads στις 244 μονάδες βάσης.

Το ύψος του κεφαλαίου οικονομικής βοήθειας ίσως χρειαστεί να διπλασιαστεί στο 1,5 τρισ. ευρώ για αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ιταλία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt». Στο μεταξύ, δημοσίευμα στην εφημερίδα «Financial Times» επικαλούμενο πηγές ανέφερε, ότι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προετοιμαστεί για επιλεκτική χρεωκοπία της Ελλάδας.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε 0,3% από τα χαμηλότερα επίπεδα πλέον της εβδομάδας έναντι του ιαπωνικού γιέν πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εταιρειών, εν μέσω ενδείξεων συρρίκνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ. Σημειώνεται, ότι, η ανεργία στη χώρα αυξήθηκε απροσδόκητα στο 9,2%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα φέτος, όπως ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε για δεύτερη ημέρα εν μέσω εικασιών, ότι, η Κίνα, η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Αυστραλίας, θα εντείνει τις προσπάθειές της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, παρά το καταλάγιασμα της οικονομίας της.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκε 6,4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στις 9 Ιουλίου.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index των ασιατικών μετοχών υποχώρησε 0,7%. Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στο 1,0695 δολ. ΗΠΑ και το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε απώλειες 0,5% για να διαμορφωθεί στα 83,40 σεντς του δολ. των ΗΠΑ.

naftemporiki

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook