Στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών υποχωρεί την Δευτέρα το ευρώ, κάτω από τα 1,42 δολάρια, καθώς μετά το ξεπούλημα στο ιταλικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα την περασμένη Παρασκευή εντείνονται οι ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης χρέους στην Ιταλία.

Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 200 δισ. ευρώ και μέχρι το 2013 το 25% του χρέους της, που στο τέλος του 2010 ήταν 1,8 τρισ. ευρώ (κοντά στο 120% του ΑΕΠ).

Το γερμανικό κρατικό χρέος στο τέλος Μαρτίου ήταν 1,1 τρισ. ευρώ

Η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεος ανησυχούν ότι η κρίση δεν σταματήσει έξω από την Ιταλία, τότε σύντομα στο στόχασρο των αγορών θα βρεθούν η Ισπανία και το Βέλγιο.

Μετά το κύμα ρευστοποιήσεων, την περασμένη Παρασκευή, που έπληξε κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Consob) έλαβε έκτακτα μέτρα για τις ανοικτές πωλήσεις (short selling).

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Κυριακής ενέκρινε σειρά νέων μέτρων για τη βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.

Τα νέα μέτρα, τα οποία θα υποχρεώνουν τους φορείς της αγοράς να γνωστοποιούν τις ανοικτές τους πωλήσεις πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα, είναι σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Βάσει των νέων κανόνων, οι διαπραγματευτές θα πρέπει να γνωστοποιούν στην Consob ακάλυπτες πωλήσεις που αντιπροσωπεύουν το 0,2% ή και περισσότερο του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας.

Στη συνέχεια οι επενδυτές θα πρέπει να γνωστοποιούν ανοικτές πωλήσεις που αντιπροσωπεύουν το 0,1% ή και περισσότερο του μετοχικού κεφαλαίου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2002 (5,38%) και τα ασφάλιστρα κινδύνου ενισχύθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου, στις 241 μονάδες.

Το spread με το 10ετές γερμανικό ομόλογο σημείωσε την περασμένη εβδομάδα την υψηλότερη άνοδο από τις αρχές του 2010, φθάνοντας στις 247 μονάδες (υψηλό 12 ετών).

 Newsroom ΔΟΛ

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook