Θέμα ημερών ή το αργότερο ολίγων εβδομάδων θεωρείται μία μεγάλη κίνηση στο χώρο των τραπεζών που θα ανατρέψει το σκηνικό και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία.

Ο νέος όμιλος που θα προκύψει, μετά την εν λόγω συνεργασία, αναμένεται να αποτελέσει το ισχυρό όχημα για την μεταστροφή του δυσμενούς κλίματος που επισκιάζει κάθε κίνηση στην οικονομία.

«Κλειδωμένο»

Η αγορά μοιάζει να προεξοφλεί ως κλειδωμένο ένα μεγάλο deal που θα δημιουργήσει αλυσιδωτές θετικές εξελίξεις στην οικονομία και θα αναθερμάνει πρωτοβουλίες και συνέργειες στον κλάδο. Οι γνωρίζοντες επιμένουν πως ήδη έχουν υπάρξει προχωρημένες διαπραγματεύσεις και μένουν μόνον οι λεπτομέρειες για την επισημοποίηση της συμφωνίας.

Κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, τόνιζαν χθες ότι ο δρόμος των συγχωνεύσεων για τη δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ιδρυμάτων είναι αναγκαιότητα στην παρούσα φάση. Η «ευλογία» της κυβέρνησης θεωρείται δεδομένη, αλλά και η συμβολή ισχυρών κυβερνητικών παραγόντων στην ολοκλήρωση μίας συμφωνίας «πακέτο» που περιλαμβάνει πολλαπλές δράσεις στην οικονομία.

Η Εθνική Τράπεζα που ηγείται και σήμερα του τραπεζικού κλάδου προφανώς θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που δημιουργούν νέο τοπίο στην αγορά και μεταδίδουν μία κάποια αισιοδοξία εντός και εκτός της χώρας. Στις συζητήσεις μετέχουν οι πάντες, αλλά καθοριστικό έργο στις κυοφορούμενες εξελίξεις για έναν νέο «εθνικό πρωταθλητή» θα διαδραματίσει η Εθνική Τράπεζα. Αυτό, ασφαλώς, έχει τη σημασία του καθώς θα δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές πως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στην ελληνική οικονομία. Νοοτροπίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος καταρρέουν από την ταχύτητα των επερχόμενων αλλαγών που σαρώνουν τα πάντα.

Ανακατατάξεις

Για το χώρο των τραπεζών πάντως αυτό το Καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία για τις ανακατατάξεις που θα προκύψουν. Πληροφορίες επιμένουν μάλιστα ότι του «big deal» θα ακολουθήσουν ανάλογες συμφωνίες με την εμπλοκή και ξένων πανίσχυρων τραπεζικών ομίλων που βρίσκονται σε τελική φάση διαπραγματεύσεων με ιδιωτικές τράπεζες. Η προοπτική εισροής νέων κεφαλαίων από ισχυρούς ξένους ομίλους αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία. Εκ των πραγμάτων τα νέα δυναμικά σχήματα που θα δημιουργηθούν θα κληθούν να απορροφήσουν τους μικρούς και αδύναμους κρίκους της τραπεζικής αλυσίδας ώστε να αποφευχθεί εμπλοκή με απρόβλεπτους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Ζεστό» χρήμα
Η επόμενη μέρα των ανακατατάξεων στον τραπεζικό χώρο εκτιμάται πως θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ισχυροποίηση των ιδρυμάτων με «ζεστό» χρήμα που θα προκύψει από την συμμετοχή ιδιωτών (βασικών μετόχων και μικρο-επενδυτών) σε αυξήσεις κεφαλαίων μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν. Οι συγχωνεύσεις και η ενίσχυση των νέων ομίλων θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και στην επιστροφή μέρους των καταθέσεων από το εξωτερικό και τα… σεντούκια.

Στις 15/7 τα stress tests

Την επόμενη Παρασκευή, 15 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests των 91 ευρωπαϊκών τραπεζών που αντιπροσωπεύουν το 65% του συνολικού τραπεζικού συστήματος. Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες από την Ανεξάρτητη Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και θεωρείται αμετάκλητη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες περνούν τα ευρωπαϊκά τεστ κοπώσεως με Core Tier I, άνω του 5% που αποτελεί τη βάση από την ΕΒΑ. Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα αυτά αντανακλούν την ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Οι ίδιοι πιστεύουν, ότι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα ενισχυθούν οι μετοχές των τραπεζών.

Imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook